۱-۱۰-۲ قلمرو مکانی
شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی مذکور در نظر گرفته شده است.
۱-۱۰-۳ قلمرو زمانی
دوره ی زمانی ۵ ساله بین سال های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ در نظر گرفته شده است.
۱-۱۱ تعریف واژگان تخصصی پژوهش
اصطلاحات و واژه ­هایی که در این پژوهش استفاده شده است به شرح زیرتعریف می­ شود:
۱-۱۱-۱ کیفیت گزارشگری
در بسیاری از مطالعات حسابداری ، کیفیت گزارشگری مالی میزان صداقت مدیران در ارائه­ منصفانه و حقیقی برای تصمیم­گیرندگان تعریف شده است، به بیان دیگر، هرگاه مدیران در ارائه اقلام مندرج در صورت­های مالی دو واژه­ی بی­طرفی و عینیت را رعایت کرده باشند، می­توان گفت کیفیت گزارشگری مالی وجود دارد(برانت وهمکاران[۱۱] ۲۰۱۰)

( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۱-۱۱-۲ سرمایه ­گذاری سرمایه ­گذاری
سرمایه ­گذاری سرمایه­ای متشکل از سرمایه ­گذاری در دارایی ثابت شامل تجهیزات ، اموال و ماشین آلات می­باشد.
۱-۱۱-۳ سرمایه گذاری تحقیق و توسعه
سرمایه ­گذاری درفعالیت­هایی که به دنبال انجام توأم پژوهش و پیاده سازی نتایج آن در شکل کاربردی در قالب توسعه محصول جدید، تغییر محصول موجود، تغییر در فرایندهای عملیاتی و غیره است.
۱-۱۲ ساختار کلی پژوهش
فصل اول: به بیان موضوع، اهداف پژوهش، فرضیه های پژوهش،نحوه جمع آوری داده ها ، بیان متغیر ها، قلمرو پژوهش و جامعه آماری پرداخت شده است.
فصل دوم: مروری فشرده بر ادبیات حسابداری در زمینه ی موضوع پژوهش دارد، ضمن اشاره به مباحث تئوریک مطرح شده در این زمینه، مروری مختصر بر پژوهش تجربی انجام شده در داخل وخارج ایران بیان می کند.
فصل سوم :به بیان فرضیه های پژوهش، متغیر های مورد مطالعه ، جامعه آماری، نحوه جمع آوری اطلاعات و در نهایت چگونگی آزمون فرضیه ها ومدل آماری به کار گرفته شده، اختصاص یافته است.
فصل چهارم: به تجزیه وتحلیل اطلاعات دریافت شده، اختصاص داده شده است.
فصل پنجم: مربوط به نتیجه گیری و پشتیبانی شامل تجزیه و تحلیل حاصل از آزمون فرضیه ها ، محدودیت­ها، پیشنهادها برای پژوهش های آتی می باشد .
۱-۱۳ خلاصه فصل
در انجام هر پژوهش یکی از مهم ترین بخش های ارائه شده ، طرح پژوهش مناسب و کامل می باشد. در این طرح سعی شد که با بیان کلیه جوانب پژوهش، در خصوص مطالعه انجام شده اطلاعات کامل و قابل فهم ارائه گردد. بدین منظور ابتدا به بیان مسئله پرداخته شده تا خواننده با مسائل بنیادی پژوهش بیشتر آشنا گردد، سپس اهداف پژوهش ودلایل اهمیت پژوهش مطرح گردید و علت انتخاب چنین موضوعی تعیین شد و در ادامه سوالاتی را که قرار است این مطالعه به آن پاسخ دهد بیان گردید و دراین راستا فرضیه های پژوهش مطرح شد. همچنین روش پژوهش، متغیرهای آن ونحوه جمع آوری داده ها به صورت کلی بیان شد در ادامه این رساله که شامل فصول دو تا پنج می باشد کلیه موار فوق به تفضیل خواهد آمد.
­­
فصل دوم
ادبیات پژوهش
۲-۱ دیباچه
حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است. این سیستم اطلاعاتی به عنوان مهم ترین زیر مجموعه سیستم- های اطلاعاتی مدیریت وظیفه­ی تبدیل داده ­های مالی به اطلاعات مالی را به عهده دارد .اگر چه استفاده­ کننده­ اصلی بخش عمده­ی فرآورده ­های این سیستم اطلاعاتی ، مدیریت یک بنگاه است اما مدیریت بنا به وظایف و مسئولیت هایی که درقبال گروه ­های مختلف استفاده کنندگان اطلاعات مالی دارد و هم چنین بنا بر الزامات قانونی یا درخواست طرف های تجاری یا تامین کننده های مالی بنگاه،اطلاعات مختلفی را دراختیار طیف وسیعی از استفاده کنندگان خارج دربنگاه قرار می­دهد.. گزارش­های مالی از مهم­ترین فر آورده­های سیستم­های اطلاعاتی حسابداری است که برای گروه ­های مختلفی از استفاده­کنندگان خارجی اطلاعات مالی درچهارچوب مشخصی ارائه می­ شود(ثفقی، عرب مازار یزدی،۱۳۸۹). با توجه به توضیحات داده شده کیفیت گزارشگری مالی از اهمیت بالایی برخوردار است، لذا کیفیت گزارشگری از جمله موضوعاتی است که در سال­های اخیر بخش وسیعی از پژوهش­های حسابداری را به خود اختصاص داده است. در این پژوهش­ها اثرات کیفیت گزارشگری با بهره گرفتن از معیارهای متفاوت و نیز بر ابعاد مختلف شرکت مانند هزینه سرمایه، هزینه بدهی، کارایی سرمایه ­گذاری ، بازده سهام، ارزش بازار سهام و … مورد بررسی قرار گرفته است . این اثرات عمدتا” بر مبنای تئوری عدم تقارن اطلاعاتی و رابطه نمایندگی تجزیه و تحلیل شده اند.
دراین فصل مبانی نظری و پیشینه پژوهش در قالب چهار گفتار به شرح زیر تدوین یافته است:
گفتار اول : گزارشگری مالی
گفتار دوم : سیاست تقسیم سود
گفتار سوم : سرمایه گذاری
گفتار چهارم : پیشینه پژوهش
۲-۲ گفتاراول؛ گزارشگری مالی
اطلاعات مدرک یا مستندی است که به صورت بالقوه بر تصمیم فرد اثر می گذارد .باید توجه نمود که این تعریف به آینده تعلق داشته و به ندرت می توان انتظار داشت که اگر یک نفر انتظار نداشته باشد که مطلبی را بیاموزد، اقدام به جمع آوری مستند یا مدرک و اطلاعات نماید . نیاز اصلی جهت اصلی جهت دست یابی به اطلاعات این است که دست کم مدرک یا شاهدی وجود داشته باشد که توان آن را بدست آورد یا باور و اعتقادی که بتواند تحت تاثیر قرار گیرد(تغییر کند )، تا یک تصمیم مطلوب یا آزمانی تغییر نماید.
همچنین تعریف مزبور داری یک دیدگاه خاص فردی است یعنی امکان دارد افراد در برابر یک منبع اطلاعاتی واکنش های متفاوت ازخود نشان دهند. درحالی که همه آنها با یک دسته از شواهد و مدارک روبرو میشوند(اسکات[۱۲]،۲۰۰۱). این تعریف را باید با توجه به هزینه­ های مربوط تفسیر کرد،امکان دارد یک منبع اطلاعاتی دارای توان بالقوه برای اثرگذاری بر تصمیم فرد باشد ولی اگر هزینه آن بسیار بالا باشد ، نمی توان آن را اطلاعات نامید، زیرا مورد استفاده قرار نخواهد گرفت . به هر حال ، فرض بر این است که منبع اطلاعاتی دارای توان بالقوه برای اثرگذاری بر تصمیم فرد باشد.
به هر حال ، فرض بر این است که منبع اطلاعاتی مربوط به گزارش­های مالی کار است یعنی منافع حاصل از آن ها بیش از هزینه کسب آن می باشد (هیئت تدوین استاندارهای حسابرای، ۱۳۸۳ ) بنابراین تعداد زیادی از افراد واشخاص ازاین اطلاعات استفاده می­ کنند.
سرانجام باید براین نکته تاکید کرد که دریافت اطلاعات و پس از آن تجدید در باور یا اعتقاد اشخاص یک فرایند مستمر است و انتظار بر این است که گزاش های مالی با ارائه اطلاعات مربوط وقابل اتکا کماکان نقش خود را به عنوان یک منبع مهم اطلاعاتی ، ایفا می­ کند.در ادامه به کیفیت گزارشگری مالی و عدم تقارن اطلاعاتی می­پردازیم.
۲-۲-۱ کیفیت گزارشگری
گزارش­های مالی به علت اهمیتی که برای استفاده­کنندگان و به خصوص سرمایه­ گذارانی در مورد اتخاذ تصمیمات اقتصادی دارند، همواره مورد توجه انجمن­های مختلف حسابداری بوده ­اند از سوی دیگر، نقش گزارشگری مالی در تهیه اطلاعات مفید برای انجام تصمیمات اقتصادی و تجاری با بروز بحران ها و ورشکستگی های اخیر، با انتقادهای شدیدی همراه شد، که این به نوبه خود تقاضای نونمایی استاندارهای حسابداری وحسابرسی و نیز وجودساز وکاری برای تعیین و به کارگیری استانداردها گردید . در پرتوی الزامات جدید در خصوص بهبود اثربخشی، حسابرسان، اعضای کمیته حسابرسی و مدیریت نیز می­کوشند “کیفیت گزارگری مالی ” را تعریف کنند(امیری،فرشی،۱۳۹۲).
کیفیت گزارشگری مالی، ضوابطی است که اطلاعات مفید و سودمند را از اطلاعات دیگری تفکیک می­سازد و سود مندی اطلاعات را ارتقا می­دهد (امینی،۱۳۸۹). کیفیت گزارشگری مالی به معنای توان صورت­های مالی در انتقال اطلاعات عملیات شرکت وبه طور خاص، پیش بینی جریان­های نقدی مورد انتظار آن به سرمایه ­گذاران است(بیدل وهمکاران،۲۰۰۹). همچنین کیفیت گزارشگری مالی به معنای میزان مفید بودن صورت های مالی برای سرمایه ­گذاران بستانکاران، مدیران و دیگر افراد مرتبط با شرکت می­باشد(کریمی احمدآبادی، ۱۳۸۷)
پژوهش­های زیادی در حسابداری بر این نکته تأکید دارند که شرکت­هایی که دارای کیفیت بالای حسابداری می­باشند، بازگشت سرمایه بهتر و نیز بازده­ی بالاتری در سرمایه گذاری خود داشته و کیفیت بالاترحسابداری بهره­وری سرمایه ­گذاری در دارایی­ های سرمایه­ای را نیز به صورت میانگین افزایش می­ دهند. همچنین شرکت­هایی که دارای کیفیت حسابداری بالاتری هستند، امکان به هدر رفتن سرمایه ­گذاری­های صورت گرفته دراقلام سرمایه­ای را برای خود کاهش داده و الگویی از سرمایه ­گذاری دراقلام سرمایه­ای را ارائه میدهند. که علی­رغم پایداری بیشتر، بسیار ناهمگون و متفاوت با سایر شرکت ها می­باشد(بیدل وهیلاری ۲۰۰۶؛ وردی ۲۰۰۶؛ بتی وهمکاران،۲۰۰۷؛ بیدل وهمکاران ،۲۰۰۹).
کیفیت گزارشگری مالی می ­تواند کارایی سرمایه ­گذاری را با کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین شرکت و سهامداران بهبود داده واز این طریق کاهش هزینه سرمایه وهزینه­های سهامداران برای نظارت بر مدیران موجب بهبود انتخاب پروژه­ های سرمایه گذاری می­ شود.
در رابطه با کارایی سرمایه­گذرای حداقل به دو شاخص عمده می توان اشاره نمود.
الف) شرکت­ها به منظور تامین مالی فرصت­های سرمایه ­گذاری خود نیاز به افزایش سرمایه به میزان و مبلغ مورد کفایت دارند زیرا در یک بازار کارا کلیه­ پروژه­ های دارای ارزش فعلی خالص می­بایست مورد سرمایه ­گذاری قرار گیرند، اما پژوهش­های زیادی در علم مدیریت مالی مؤید این مطلب است که محدودیت­های شرکت های در تامین مالی به میزان کافی، توانایی سرمایه ­گذاری در پروژه­ های دارای پتانسیل لازم را از مدیران سلب می کند. در نتیجه شرکت­هایی که با محدودیت در تأمین مواجه می­باشند، پروژه ­هایی دارای ارزش فعلی مثبت را به علت هزینه­ های بالای تأمین مالی کنار می­گذارند . این امر موجب سرمایه ­گذاری کمتر از حد در شرکت می گردد. (عبور از فرصت­های سرمایه ­گذاری داری ارزش فعلی خالص مثبت)(بیدل وهمکاران،۲۰۰۹).
ب) حتی در شرایطی که شرکت موفق به تأمین مالی به میزان کافی گردد و هیچ گونه ضمانت وجود ندارد که سرمایه گذاری صحیحی انجام شود و به عنوان مثال مدیران ممکن است در اثر گزینش اشتباه پروژه­ای نامناسب وناکارا منابع موجود را در زمینه اشتباه مصرف وآن ها را به هدر بدهند که در این صورت شرکت:
۱- به سمت سرمایه ­گذاری بیشتر از حد(سرمایه ­گذاری در پروژه­ های دارای ارزش فعلی خالص منفی)؛ ویا
۲- سرمایه گذاری کم تر از حد سوق داده می­ شود(در اثر از دست دادن منابع موجود به علت سرمایه ­گذاری در پروژه های نامناسب وناکارا و عدم امکان سرمایه گذاری در پروژه های مناسب دارای ارزش فعلی خالص مثبت) (وردی،۲۰۰۶).
بنابراین با توجه به مطالب اظهار شده در بالا، می­توان نتیجه گرفت که کیفیت گزارشگری مالی میزان صداقت مدیران در ارائه اطلاعات منصفانه وحقیقی برای تصمیم گیرندگان تعریف شده است. به بیان دیگر، هرگاه مدیران درا ارائه­ اقلام مندرج در صورت های مالی دو واژه ی بی­طرفی و عینیت را رعایت کرده باشند، می­توان گفت کیفیت گزارشگری مالی وجود دارد (برانت،۲۰۱۰). کیفیت گزارشگری مالی سبب ارتقای سودمندی اطلاعات مالی می­ شود. بنابراین، واضح است که قانون­گذاران وسرمایه­گذاران برای داشتن گزارشگری مالی به طور مستقیم روی بازارهای سرمایه اثرگذار است. (لویت[۱۳]،۱۹۹۸).بنابراین ،باتوجه به این که کیفیت گزارشگری مالی تاثیر با اهمیتی بر بازار های سرمایه دارد. میتوان نتیجه گرفت که سطح کلان، کیفیت گزاشگری مالی دارای اثرات اقتصادی است.
۲-۲-۲ عدم تقارن اطلاعاتی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...