راهنمای نگارش پایان نامه در مورد پهنه بندی اگرواکولوژیکی مناطق دیم خوزستان برای زراعت … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
a ۵۰/۲۶
b ۰۰/۳۳
a ۰۰/۲۲
b25/14
شرایط دیم
b ۲۵/۱۶
c ۷۵/۲۶
b ۵۰/۱۶
b75/10
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون اختلاف آماری معنیداری باهم ندارند
رضوانی مقدم و صادقی ثمرجان (۱۳۸۴)، نیز گزارش دادند با افزایش آب آبیاری، رشد غلافها و بلوغ آنها در یک دوره طولانیتر انجام می شود و برگها با سرعتی آهستهتر پیر میشوند در نتیجه تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته افزایش مییابد و از طرفی کاهش میزان آب آبیاری و همچنین افزایش ناگهانی دما سبب پیری زودرس گیاه می شود. اثر رژیمهای مختلف آبیاری بر تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته معنیدار بود به طوری که بالاترین و پائینترین تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته به ترتیب مربوط به رژیم آبی فاریاب (بترتیب ۴۲ و ۳۸) و دیم (بترتیب ۹ و ۷) بود.
به نظر میرسد در کاشت دیر هنگام که همراه با شرایط نامساعد محیطی و دماهای بالاست، میزان تلقیح، تعداد غلاف و دانه در بوته کاهش مییابد. همچنین امکان دارد به علت کاهش دوره رشد رویشی و کوتاه شدن دوره فتوپریودی، تعداد دانه در بوته کاهش یابد. نتایج تحقیق رضوانی مقدم و صادقی ثمرجان (۱۳۸۴) نیز حاکی از این است که اثر تاریخهای مختلف کاشت بر تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته معنی دار بود. به طوری که بیشترین و کمترین تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته به ترتیب مربوط به تاریخ کاشت پائیزه (به هنگام)، (بترتیب۳۰ و ۲۶) و بهاره (دیرهنگام)، (بترتیب ۱۶ و۱۴) بود.
۴-۳-۳ وزن هزار دانه
اثر تنش در مرحله پرشدن دانهها بسیار بارز است چون عملکرد بالقوه بستگی به وزن و تعداد دانه دارد که این امر مستلزم گرده افشانی کامل و تجمع مواد فتوسنتزی در دانه میباشد. مواد جمعشونده در دانهها از طریق فتوسنتز در خود دانه و انتقال مواد غذایی از سایر قسمت های گیاه به دانه تامین میشوند. وزن دانه از یک سو به میزان مواد فتوسنتزی تولید شده به ویژه در مرحله اولیه پر شدن دانه و از سوی دیگر به ظرفیت و توانایی دانه در حال رشد برای استفاده از این مواد فتوسنتزی بستگی دارد. در نتیجه اگرچه وزن دانه از جمله صفات وابسته به ژنتیک است و کمتر تحت تأثیر عوامل اقلیمی قرار میگیرد، اما به طور غیر معمول شرایط نامطلوب محیطی از جمله شرایط دمایی و رطوبتی بر روی آن تأثیر می گذارد. در این آزمایش وزن هزار دانه تحت تأثیر تاریخ کاشت و سطوح مختلف آبیاری در سطح یک درصد معنیدار شد و اثر متقابل دو عامل ذکر شده در سطح احتمال پنج درصد بر وزن هزار دانه معنیدار بود (جدول۴-۱۳). برشدهی اثر متقابل نشان میدهد که اثر سطوح مختلف آبیاری در کلیه تاریخ کاشتها در سطح احتمال خطای یک درصد معنیدار بود (جدول۴-۱۶). نتایج جدول مقایسه میانگین تیمارهای مورد بررسی داد که بیشترین وزن هزار دانه از تاریخ کاشت ۲۵ آبان و آبیاری کامل با میانگین ۵۰/۶ گرم و کمترین از تاریخ کاشت ۲۵ آذر در شرایط دیم با میانگین ۳۷/۱ گرم بهدست آمد. در کلیه تاریخهای کاشت بیشترین مقدار وزن هزار دانه مربوط به سطح آبیاری کامل و کمترین مربوط به شرایط دیم است (جدول ۴-۱۷). تاریخهای مختلف کاشت اثر معنیداری بر میانگین وزن دانه در بوته و عملکرد دانه داشت. به طور کلی نتایج حاصله نشان دهنده برتری تاریخ کاشت زودتر (۲۵ آبان) بر تاریخهای کاشت دیرتر بود.
جدول۴-۱۶ برشدهی اثر متقابل تاریخ کاشت و آبیاری بر وزن هزار دانه
تاریخ کاشت
درجه آزادی
مجموع مربعات
۱۰ آبان
۳
۰۰۰۱/۰ ۵۸/۵
۲۵ آبان
۳
۰۰۰۱/۰ ۲۷/۱۵
۱۰ آذر
۳
۰۰۰۱/۰ ۱۸/۴
۲۵ آذر
۳
۰۰۰۱/۰ ۰۳/۱۰
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 06:22:00 ب.ظ ]
|