فایل ها درباره بررسی تأثیر سرمایه فکری و سرمایه ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
نتایج حاصل از بررسی این فرضیه نشان داد که سرمایه در گردش و همچنین مقدار ثابت مدل بر بازده حقوق صاحبان سهام شرکتهای تولیدی تأثیر معناداری ندارند (۰۵/۰> P-Value)، در نتیجه مدل پذیرفته نمی شود. نتایج این بررسی با بخشی از پژوهش آدکله و ماکولو که به بررسی تأثیر سرمایه در گردش بر عملکرد سازمان با انتخاب ۱۰ شرکت سهامی از صنایع مختلف در نیجریه پرداختند. نتایج نشان داد که انواع مختلفی از ارتباط بین سرمایه در گردش و عملکرد سازمان وجود دارد بدین ترتیب که از میان ۱۰ شرکت مورد مطالعه، ۶ شرکت ارتباط منفی بین سرمایه در گردش و عملکرد سازمان و ۴ شرکت دیگر ارتباط مثبتی را میان سرمایه در گردش و عملکرد سازمان نشان دادند. همچنین دریافتند که سرمایه در گردش تمامی ۱۰ شرکت منتخب تأثیر معناداری بر عملکردشان در طول دوره مورد مطالعه ندارد، همخوانی دارد (آدکله و ماکولو، ۲۰۱۳).
فرضیه فرعی ۵: سرمایه فکری بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیر معناداری دارد.
PM = b0+ b۱VAIC + e (5-14)
نتایج حاصل از بررسی این فرضیه نشان داد که سرمایه فکری بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی تأثیر معنادار (۰۵/۰< P-Value) و مثبتی دارد بدین معنی که شرکتهای تولیدی هر چقدر سرمایه های فکری خود را تقویت کنند حاشیه سود بالاتری خواهند داشت. اما مقدار ثابت مدل بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی تأثیر معناداری ندارد (۰۵/۰> P-Value)، در نتیجه مدل نهایی به صورت زیر پذیرفته می شود:
PM = 223519/0VAIC (5-15)
فرضیه فرعی ۶: سرمایه در گردش بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیر معناداری دارد.
PM = b0+ b1 WCR + e (5-16)
نتایج حاصل از بررسی این فرضیه نشان داد که سرمایه در گردش و همچنین مقدار ثابت مدل بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی تأثیر معناداری ندارد (۰۵/۰> P-Value)، در نتیجه مدل پذیرفته نمی شود. نتایج این بررسی با بخشی از پژوهش آدکله و ماکولو که در قسمت قبل به آن اشاره گردید، همخوانی دارد (آدکله و ماکولو، ۲۰۱۳).
خلاصه نتایج فرضیه های فرعی ۱ و ۲ و ۳ و ۴ و ۵ و ۶ را میتوان اینگونه بیان کرد که سرمایه فکری بر روی هر سه شاخص عملکرد مالی (بازده دارایی ها، بازد حقوق صاحبان سهام، حاشیه سود) تأثیر معناداری دارد اما سرمایه در گردش در بین شاخص های عملکرد مالی (بازده دارایی ها، بازد حقوق صاحبان سهام، حاشیه سود) فقط بر روی بازده دارایی ها تأثیر معنادار و مثبتی دارد و بر روی دو شاخص دیگر تأثیر معناداری ندارد.
فرضیه فرعی ۷: هر یک از عناصر سرمایه فکری شامل کارایی سرمایه به کار گرفته شده، کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری بر بازده دارایی های شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیر معناداری دارند.
ROA = b0 + b۱CEE + b2 HCE + b3 SCE + e (5-17)
نتایج حاصل از بررسی این فرضیه که در قالب یک مدل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت نشان داد که در بین عناصر سرمایه فکری کارایی سرمایه به کار گرفته شده تأثیر معنادار (۰۵/۰< P-Value) اما منفی بر روی بازده دارایی های شرکتهای تولیدی دارد بدین معنی که در اینگونه شرکتها هر چقدر سرمایه فیزیکی بیشتری به کار گرفته شود بازده دارایی ها کمتر خواهد بود. در مقابل کارایی سرمایه انسانی تأثیر معنادار (۰۵/۰< P-Value) و مثبتی بر بازده دارایی های شرکتهای تولیدی دارد بدین معنی که در اینگونه شرکتها هر قدر سرمایه انسانی تقویت شود و سرمایه گذاری بیشتری بر روی این دارایی ها که در عصر حاضر مهمترین دارایی سازمان و عامل اصلی مزیت رقابتی سازمان محسوب میشوند صورت بگیرد، شرکتها بازده دارایی های بیشتری خواهند داشت. کارایی سرمایه ساختاری و همچنین مقدار ثابت مدل تأثیر معناداری بر روی بازده دارایی های شرکتهای تولیدی ندارند (۰۵/۰> P-Value). همچنین در بین کارایی سرمایه به کار گرفته شده و کارایی سرمایه انسانی با توجه به میزان ضرایب کارایی سرمایه به کار گرفته شده تأثیر بیشتری بر روی بازده دارایی ها دارد. نتایج این بررسی با بخشی از نتایج پژوهش همتی و همکاران (۱۳۸۹) مبنی بر تأثیر معنادار و مثبت کارایی سرمایه انسانی بر بازده دارایی ها همخوانی دارد و با بخشی از آن مبنی بر تأثیر معنادار و مثبت کارایی سرمایه به کار گرفته شده و کارایی سرمایه ساختاری بر بازده دارایی ها همخوانی ندارد. همچنین این نتایج با بخشی از نتایج پژوهش طالبنیا و همکاران (۱۳۹۱) که در آن رابطه بین کارایی سرمایه به کار گرفته شده و بازده دارایی ها تأیید شد همخوانی دارد و با بخشی از نتایج آن مبنی بر عدم ارتباط بین کارایی سرمایه انسانی و بازده دارایی ها و ارتباط بین کارایی سرمایه ساختاری و بازده دارایی ها همخوانی ندارد. همچنین نتایج این بررسی با بخشی از نتایج پژوهش الرحمن و همکاران (۲۰۱۲) مبنی بر تأثیر مثبت و معنادار کارایی سرمایه انسانی بر بازده دارایی ها همخوانی دارد و با بخشی دیگر مبنی بر تأثیر مثبت و معنادار کارایی سرمایه انسانی بر بازده دارایی ها و عدم تأثیر سرمایه به کار گرفته شده بر بازده دارایی ها همخوانی ندارد.
مدل نهایی به صورت زیر پذیرفته می شود:
ROA = 9925963/0- CEE + 0403599/0 HCE (5-18)
فرضیه فرعی ۸: هر یک از عناصر سرمایه فکری شامل کارایی سرمایه به کار گرفته شده، کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری بر بازده حقوق صاحبان سهام شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیر معناداری دارند.
ROE = b0 + b۱CEE + b2 HCE + b3 SCE + e (5-19)
نتایج حاصل از بررسی این فرضیه که در قالب یک مدل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت نشان داد که در بین عناصر سرمایه فکری کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری تأثیر معنادار (۰۵/۰< P-Value) و مثبتی بر بازده حقوق صاحبان سهام شرکتهای تولیدی دارند در حالی که کارایی سرمایه به کار گرفته شده و همچنین مقدار ثابت مدل تأثیر معناداری بر روی بازده حقوق صاحبان سهام شرکتهای تولیدی ندارند (۰۵/۰> P-Value). همچنین نتایج بیانگر آن است که در بین کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری، با توجه به میزان ضرایب کارایی سرمایه انسانی تأثیر بیشتری بر روی بازده حقوق صاحبان سهام شرکتهای تولیدی دارد که این نتیجه می تواند بیانگر اهمیت سرمایه انسانی به عنوان عامل اصلی مزیت رقابتی و عامل اصلی موفقیت شرکتها در عصر رقابتی امروز باشد. نتایج این بررسی با بخشی از نتایج پژوهش همتی و همکاران (۱۳۸۹) مبنی بر تأثیر معنادار و مثبت کارایی سرمایه انسانی و ساختاری بر بازده حقوق صاحبان سهام همخوانی دارد و با بخشی از نتایج مبنی بر تأثیر معنادار و مثبت کارایی سرمایه به کار گرفته شده بر بازده حقوق صاحبان سهام همخوانی ندارد، همچنین این نتایج با بخشی از نتایج پژوهش الرحمن و همکاران (۲۰۱۲) مبنی بر تأثیر مثبت و معنادار کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری بر بازده حقوق صاحبان سهام همخوانی دارد و با بخش دیگر مبنی بر تأثیر مثبت و معنادار کارایی سرمایه به کار گرفته شده بر بازده حقوق صاحبان سهام همخوانی ندارد.
مدل نهایی به صورت زیر پذیرفته می شود:
ROE = 4194919/0 HCE +2628901/0 SCE (5-20)
فرضیه فرعی ۹: هر یک از عناصر سرمایه فکری شامل کارایی سرمایه به کار گرفته شده، کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیر معناداری دارند.
PM = b0 + b۱CEE + b2 HCE + b3 SCE + e (5-21)
نتایج حاصل از بررسی این فرضیه که در قالب یک مدل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت نشان داد که در بین عناصر سرمایه فکری فقط کارایی سرمایه انسانی بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی پذیرفته شده تأثیر معنادار (۰۵/۰< P-Value) و مثبتی دارد و میزان تأثیر آن با توجه به میزان ضریب (۳۱۳۹۵۸۴/۰) متوسط میباشد. کارایی سرمایه به کار گرفته شده و کارایی سرمایه ساختاری و همچنین مقدار ثابت مدل تأثیر معناداری بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ندارند (۰۵/۰> P-Value). که در این فرضیه نیز در بین عناصر سرمایه فکری مشاهده می شود که بازهم کارایی سرمایه انسانی تأثیر معنادار و مثبتی بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد که این امر نشان از اهمیت بسیار زیاد سرمایه انسانی به عنوان عامل اصلی موفقیت و شکست سازمانها در عصر رقابتی امروز دارد.
مدل نهایی به صورت زیر پذیرفته می شود:
PM = 3139584/0HCE (5-22)
خلاصه نتایج فرضیه های فرعی ۷ و ۸ و ۹ را میتوان این گونه بیان کرد که در بین عناصر سرمایه فکری (کارایی سرمایه به کار گرفته شده، کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری) تنها کارایی سرمایه انسانی به عنوان مبنای سرمایه فکری تأثیر معنادار و مثبتی بر روی هر سه شاخص عملکرد مالی (بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، حاشیه سود) شرکتهای تولیدی دارد و کارایی سرمایه به کار گرفته شده تأثیر معنادار و منفی بر روی بازده دارایی ها و سرمایه ساختاری تأثیر معناداری بر روی بازده دارایی های شرکتهای تولیدی ندارد. کارایی سرمایه ساختاری تأثیر مثبت و معناداری بر بازده حقوق صاحبان سهام و کارایی سرمایه به کار گرفته شده تأثیر معناداری بر بازده حقوق صاحبان سهام شرکتهای تولیدی ندارد. کارایی سرمایه به کار گرفته شده و کارایی سرمایه ساختاری تأثیر معناداری بر حاشیه سود شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ندارند. همچنین در بین سه شاخص عملکرد مالی (بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، حاشیه سود) کارایی سرمایه انسانی بیشترین تأثیر را با توجه به میزان ضرایب به ترتیب بر روی بازده حقوق صاحبان سهام (۴۱۹۴۹۱۹/۰) و حاشیه سود (۳۱۳۹۵۸۴/۰) و بازده دارایی ها (۰۴۰۳۵۹۹/۰) دارد. کارایی سرمایه ساختاری نیز بیشترین تأثیر را با توجه به میزان ضریب (۲۶۲۸۹۰۱/۰) بر روی بازده حقوق صاحبان سهام شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد.
۵-۳- پیشنهادها
۵-۳-۱- پیشنهادهای کاربردی
۱- مدیران سازمانها با آگاهی از اهمیت سرمایه فکری و دانش به عنوان عامل کلیدی و اثر گذار بر توانایی شرکتها جهت ادامه حیات در بازارهای رقابتی داخلی و خارجی، به مدیریت صحیح سرمایه فکری و عناصر زیر مجموعه آن شامل کارایی سرمایه به کار گرفته شده، کارایی سرمایه انسانی، کارایی سرمایه ساختاری اقدام نموده و بدین ترتیب باعث بهبود شاخص های عملکرد شرکتها در آینده شوند.
۲- پیشنهاد می شود مدیران شرکتها به تقویت سرمایه های ساختاری توجه کنند. انجام اصلاحات ساختاری، اصلاح فرآیندها، رعایت مقررات، اجرای برنامه های عملیاتی، تقویت راهبردها، اصلاح زیر ساختها، بهبود تشکیلات و روشهای کاری و کسب امتیازهای ناشی از علایم تجاری در تقویت سرمایه ساختاری مؤثر بوده و در نتیجه می تواند بر بهبود شاخص های عملکرد مالی شرکتها در آینده کمک کند.
۳- با توجه به تأثیر کارایی سرمایه انسانی بر هر سه شاخص عملکرد مالی (بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام و حاشیه سود)، پیشنهاد می شود که برای تقویت سرمایه انسانی اقدامات لازم از طریق شناسایی مشاغل مهم سازمان، طراحی سیستمی جامع برای اندازه گیری رضایت شغلی، عملکرد و شایستگی کارکنان و تجزیه و تحلیل اطّلاعات جمع آوری شده و در نهایت انجام اقدامات مناسب بر مبنای آنها صورت پذیرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴- شرکتها بایستی عوامل تأثیر گذار بر سرمایه در گردش را شناسایی نموده و از طریق توجه کافی به این عوامل موجب ارتقای عملکرد سرمایه در گردش و نیز بهبود عملکرد مالی شوند.
۵-۳-۲- پیشنهادها برای پژوهشهای آتی
به دلیل نو بودن موضوع سرمایه فکری جای آن دارد که مطالعات و بررسیهای زیادی دربارۀ آن انجام گیرد. لذا در این قسمت به ذکر برخی از موضوعاتی که در آینده می تواند موضوع بررسی محققان و پژوهشگران قرار گیرد، پرداخته می شود:
۱- این پژوهش را با در نظر گرفتن الگوهای دیگری از سرمایه فکری و با در نظر گرفتن عوامل متعدد تأثیر گذار بر سرمایه در گردش و برای تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و با در نظر گرفتن شاخص های عملکردی دیگر مانند ارزش افزوده اقتصادی، شاخص سودآوری اصلی و … انجام دهند.
۲- بررسی تأثیر سرمایه فکری و سرمایه در گردش بر عملکرد غیر مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
۳- بررسی تأثیر سرمایه فکری بر ریسک کلی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
۴- بررسی تأثیر سرمایه فکری بر ریسک مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
۵- بررسی تأثیر سرمایه فکری بر ریسک تجاری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
۶- بررسی تأثیر سرمایه فکری بر ارزش بازار شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
۷- بررسی تأثیر سرمایه فکری و سبک مدیریت بر عملکرد مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 05:39:00 ب.ظ ]
|