منابع دانشگاهی و تحقیقاتی برای نگارش مقاله : منابع مطرودساز، طرد … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
«به این فکر میکنم من که فوقدیپلم دارم و در حد یک منشی میتوانم کار انجام بدهم؛ چون دستم به جایی بند نیست، باید کار خانگی بکنم. هیچ آشنایی ندارم تا شغل مناسبی برایم پیدا کند، مدام به این فکر میکنم که چرا هم کلاسیهای من اینقدر خوشبخت هستند؛ چرا من از آنها عقب ماندم؟! آنها دکترا و فوق لیسانس دارند و من کار خدماتی انجام میدهم» (زن ۳۴ ساله، علت سرپرستی: طلاق).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
«بیشتر مواقع به خودم میگویم چرا من اینقدر بدبختم؟! چرا بعضیها آنقدر خوشبخت هستند؟! خدایا چرا آنها شانس دارند و من ندارم؟! کاشکی میشد من هم از اول درس بخوانم تا یک شغل درست و حسابی داشته باشم تا اینکه مجبور نباشم از صبح تا شب کارگری کنم» (زن۴۳ ساله، علت سرپرستی: متواری شدن همسر).
در این میان ۲۷درصد از زنان سرپرست خانوار از نابرابری سیاسی رنج میبردند. آنها احساس میکردند از نظر مسئولین مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند و مهم بودن زندگی آنها دیگر در جامعه معنایی ندارد؛ در نتیجه دچار بیتفاوتی نسبت به تصمیم گیریهای مهم کشوری شده بودند.
«در این جامعه طوری با ما برخورد می کنند که انگار ما هم عضو مملکت نیستم. و با دیگر زنان فرق داریم. هیچکس یک زن بیوه را آدم حساب نمیکند. مسئولان دولت هم هیچ کاری برای ما انجام نمیدهند. اصلاً وقتی از کنار آدمها رد میشوم هیچ حس خوبی ندارم. نسبت به محیطی که در آن زندگی میکنم، خیلی بیتفاوت شدهام. البته من اول اینگونه نبودم. بیتوجهی اطرافیانم باعث شد که اینطور شوم. حتی در انتخابات هم شرکت نمیکنم؛ چون فکر میکنم من که مثل دیگران حقی در این مملکت ندارم. همه این برخوردها در ارتباطات با بچههایم هم تأثیرگذاشته و من و بچههایم را افسرده کرده است» (زن ۵۰ ساله، علت سرپرستی: فوت همسر).
جدول شماره(۴-۵): توزیع فراوانی احساس نابرابری اجتماعی
احساس نابرابری
درصد
احساس نابرابری اجتماعی
۸۰./.
احساس نابرابری اقتصادی
۷۴./.
احساس نابرابری فرهنگی
۶۰./.
احساس نابرابری سیاسی
۲۷./.
با توجه به جدول بالا زنان سرپرست خانوار در مقایسه با دیگران به ترتیب از نابرابریهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی رنج میبرند و معتقدند تا وقتی این نابرابریها را در اطرافشان حس می کنند، احساس شادمانی نخواهند داشت.
۴-۱-۷.حمایتهای اقتصادی طردآمیز: زمینه ساز طرد اقتصادی
یکی از مهمترین نتایج بهدست آمده از مصاحبه با زنان سرپرست خانوار این بود که با وجود فقر و تنگدستی برای حمایت مالی به هیچ یک از ارگانهای دولتی مراجعه نکرده بودند. پاسخ این گروه از زنان به این پرسش که “چرا برای حمایت مالی به ارگانهای دولتی مراجعه نمیکنید؟” در سه دسته قرار میگیرد:
۱- حمایتهای اقتصادی طردآمیز
۲- دلسردی و ناامیدی از کسب نتیجه (در صورت مراجعه)
۳- آگاه نبودن از نحوه مراجعه به این ارگانها
میزان بالایی از زنان سرپرست خانوار، از اینکه تحت حمایت ارگان خاصی باشند با احساس تلخ و آزاردهندهای سخن میگفتند و معتقد بودند که مهمترین عاملی که مانع از مراجعه آنها به این ارگانها می شود پرسوجویی است که از اقوام و آشنایان و … می کنند تا فقر و تنگدستی آنها مورد تأیید این ارگانها قرار بگیرد و به این ترتیب همهی اطرافیان از مددجو بودن آنها باخبر میشوند. در واقع ترس از بیآبرو شدن فرزندانشان زمانی که به دیدهی تحقیر به آنها نگریسته می شود، مانع از مراجعهی آنها به ارگانهای دولتی می شود. آنها به خاطر غرور فرزندانشان حاضر بودند سخت کار کنند؛ ولی این شرمساری و بدنامی اجتماعی را تجربه نکنند. ۹۴ درصد این گروه حمایتهای اقتصادی دولت را طردآمیز میدیدند و به هیچ وجه حاضر به مراجعه به آنها نبودند.
«به هیج ارگانی مراجعه نکردهام. اگر شده شب هم کار میکنم؛ ولی این کار را انجام نمیدهم. احساس میکنم خیلی کوچک میشوم. بچههایم از لحاظ روحی ضربه میخورند، دولت باید با روش دیگری کمک کند» (زن ۴۶ ساله، علت سرپرستی: اعتیاد و متواری شدن شوهر).
«همینکه سالم باشم و بتوانم کار کنم، بهتر از حمایت این ارگانهاست. غرورم اجازه نمیدهد، میآیند و از در و همسایه مثلا تحقیق میکنند! آبروی بچههایم میرود» ( زن ۵۰ ساله، علت سرپرستی: فوت همسر).
«شرم دارم به این ارگانها مراجعه کنم، میآیند از اقوام میپرسند، آبرویمان میرود. دخترم میگوید اگر بروی من چطور جلوی در و همسایه سرم را بالا کنم» (زن ۴۸ ساله، علت سرپرستی: فوت همسر).
البته درصد کمی هم گفتند، مراجعه کرده اند، ولی بینتیجه بوده است؛ زیرا بعد از پرسوجو بهعلت عدم صلاحیت به نحوی رد شده اند. در کل ۱۴ درصد از زنان سرپرست خانوار علت مراجعه نکردن خود را بینتیجه بودن حمایتهای مالی ارگانهای خاص ذکر کردند.
«یکبار مراجعه کردم. البته من یک خانه کوچک دارم؛ ولی واقعاً وضعیت مالیام بد است. آنها گفتند خانه داری و مرا رد کردند. مگر خانه آب و نان به من میدهد؟! الان میخواهم دخترم را شوهر بدهم، دستم تنگ است. خانه به چه دردم میخورد؟! تازه آن را هم با وام گرفتهام. اصلا تمایل ندارم دیگر به جایی مراجعه کنم» (زن ۵۴ ساله، علت سرپستی: اعتیاد).
حدود ۷ درصد این زنان، از وجود چنین ارگانهایی اظهار بیاطلاعی کردند و ناآگاهی از اینکه چگونه باید به آنها مراجعه نمود را از دلایل مراجعه نکردن به ارگانهای دولتی میدانستند.
«این همه سال با بدبختی گذراندم و هیچ وقت به ارگان خاصی مراجعه نکردم. نمیدانستم چنین جاهایی هست و اصلا راهش را بلد نبودم» (زن ۵۳ ساله، علت سرپرستی طلاق).
جدول شماره (۴-۶): توزیع فراوانی علت مراجعه نکردن به ارگانهای دولتی جهت حمایت مالی
درصد
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 07:13:00 ب.ظ ]
|