دانلود پروژه های پژوهشی درباره چارچوبی جدید برای تشخیصِ … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
نخستین بار ارتباط میان عبارتهای اسمیتوسط کلرک[۳۸] در سال ۱۹۷۵ مطرح شد که آنرا تحت عنوان پلزنی پیشایند مطرح میکرد. [۴۳] پس از آن هیرست[۳۹] در سال ۱۹۸۱، عبارت پیشایند را بیشتر به منظور تفسیر مخففها در متن به کار برد. هیرست معتقد بود پیشایند یک ابزار ساخت، در گفتمان است که با بهره گرفتن از آن یک مخفف به یک یا چند عبارت غیر مخفف که پیش از آن در متن آمدهاند، اشاره میکند تا به این ترتیب با بهره گرفتن از عبارتهای پیشین، عبارت مخفف تفسیر شود. مفهوم پیشایند با یک جفت عبارت همراه است که عموماً عبارت ارجاعدهنده را با عنوان «تالی[۴۰]» و عبارت مفسر را با عنوان «مقدم[۴۱]» یا «مرجع» میشناسیم. هیرست این دو عبارت ارجاع دهنده و مرجع را با هم «همارجاع[۴۲] » و فرایند شناسایی یک مقدم برای یک تالی، را «تحلیل[۴۳]» مینامد.[ ۳۴]
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در سال ۱۹۹۸ نیز هیرسکمن[۴۴] و چینکور[۴۵] اصطلاح هممرجع را کنفرانس تشخیص پیام[۴۶] یا به اختصار MUC استفاده کردند[۲۴،۵۹] آنها و بسیاری از پژوهشگران دیگر، زمانی دو عبارت را با یکدیگر هممرجع در نظر میگیرند که هر دو عبارت دقیقاً به یک موجودیت در دنیای واقعی اشاره داشته باشند. البته این پژوهشگران تفاوتی میان دو رابطهی هممرجعی و پیشایندی در نظر نگرفته بودند، تا اینکه این مسئله با انتقاد ون[۴۷] و کیبل[۴۸] مواجه شد به طوری که آنها این دو اصطلاح را از دیدگاهی دیگر مورد بررسی قرار دادند و برخی از نقاط مشترک و تفاوت های آنها را مطرح نمودند.[۵۸]
۱-۲-۱-۱.ارتباط هممرجع:
ارتباط میان دو عبارت اسمیمانند ۱a و ۲a زمانی به عنوان ارتباط هممرجع در نظر گرفته میشود که هر دو عبارت اسمی به عنوان ارجاعهایی مشخص، یک موجودیت فرا زبانشناسی واحد را تفسیر نمایند. به واسطهی این تعریف نیاز است تا به طور جداگانه مرجع هرکدام از عبارت اسمیReference(ai) شناسایی شود. در نهایت یک ارتباط هممرجعی به صورت ذیل خواهد بود :
(۱) عبارات اسمی۱a و ۲a با یکدیگر هممرجع هستند اگر و تنها اگر Reference(a1)= Reference(a2) باشد.
مثال ۲: (باراک اوباما)۱Ant,، به سوریه سفر کرد. (او) ۱Ana, گفت…
جدول ۱-۱: مقایسه ویژگیهای دو ارتباط هممرجع و پیشایند
هممرجعی
پیشایندی
۱) یک رابطه هممرجعی یک رابطهی هم ارزی است به عنوان نمونه «او» و «باراک اوباما» هر دو به یک موجودیت اشاره دارند.
۱)یک رابطهی پیشایندی، متقارن نیست. به این معنا که اگر ۱a به عنوان مقدم برای ۲a در نظر گرفته شود عبارت اسمی۲ a نمیتواند متقابلاً نقش مقدم را برای عبارت اسمی۱a ایفا نماید.
۲)رابطه هممرجعی یک رابطهی متقارن است، به این معنا که اگر «او» با «باراک اوباما» هممرجع است «اوباما» نیز با «او» هممرجع میباشد.
۳)ارتباط میان عبارتهای اسمیهممرجع، متعدی است به این معنا که اگر «او» با «باراک اوباما» هممرجع است و «او» نیز با «رئیس جمهور آمریکا» هممرجع باشد بنابراین حتماً «باراک اوباما» نیز با «رئیس جمهور آمریکا» هممرجع میباشد.
۲)رابطهی پیشایندی یک جفت از عبارتهای اسمیرا در نظر میگیرد به طوری که در این رابطهیک عبارت نقش مفسر و دیگری نقش ارجاع دهنده را دارند. بنابراین به طور ذاتی این رابطه غیرمتعدی میباشد.
۴) یک ارتباط هممرجعی یک ارتباط فرا متنی است به این معنا که تفسیر هیچ کدام از عبارتهای اسمیهممرجع به محتوای متن وابسته نمیباشد. به عبارت دیگر، دو عبارت هممرجع لزوماً برای تفسیر به یکدیگر وابسته نیستند.
۳)این رابطه به محتوای متن حساس است به این دلیل که تالی یا عبارت ارجاعدهنده برای اینکه مفهوم باشد نیاز به مفسر یا تفسیر دارد.
۵)یک رابطهی هممرجعی خالص میتواند در تحلیل مرجعمشترک در متون متقاطع به کار رود.
۴)معمولاً تالی یا عبارت ارجاعدهنده در یک رابطهی پیشایندی، به دیگر اجزای تشکیلدهنده در همان جمله و یا نزدیکترین اظهارات ممکن در گفتمان اشاره دارد.
۶) برخی از عبارتهای اسمیذاتاً با یکدیگر هممرجع هستند به عنوان مثال «پرفسور زاده» و «بنیان گذار منطق فازی»، این دو عبارت هر کجا که باشند به یک موجودیت به نام «پرفسور زاده» اشاره خواند داشت. به عبارت دیگر چنین ارتباطی یک ارتباط هممرجعی خالص نامیده میشود
۵) یک تالی تنها نیاز به یک مفسر دارد تا آنرا تفسیر نماید بنابراین اگر چندین مفسر برای آن در متن وجود داشته باشد مناسبترین و نزدیکترین آنها انتخاب خواهد شد.
۷)بیشتر برای استخراج اطلاعات در خصوص یک یا چند موجودیت در متن به کار میرود.
۶) به درک بهتر متن و رفع ابهام برخی از واژگان در متن کمک میکند.
۱-۲-۱-۲.ارتباط پیشایندی:
یک ارتباط پیشایندی[۴۹]، از یک جفت عبارت اسمی(۱aو۲a) تشکیل میشود به طوری که عبارت اول نقش مفسر را برای عبارت دوم ایفا نماید. بنابراین یک ارتباط پیشایندی به صورت ذیل تعریف میشود:
(۲)عبارت اسمیاول(۱a) به عنوان مقدم برای عبارت اسمیدوم (۲a) در نظر گرفته میشود اگر و تنها اگر ۲a برای تفسیرش به ۱a وابسته باشد
مثال ۳: هنگامیکه پسر وارد (اتاق)Ant شد، (درب)Ana به طور خودکار بسته شد.
همانطور که در مثال۳ مشاهده میشود، دو عبارت اسمیفوق با یکدیگر هممرجع نمیباشند اما دارای یک مرجع گفتاری مشابه هستند یا به تعبیر [۶۲] با یکدیگر همواژگان[۵۰] هستند. در این مثال، عبارت اسمی«درب» به عبارت اسمی«اتاق» وابستگی دارد (به عبارت بهتر، منظور از «درب»، دربِ اتاق ذکر شده است نه دربِ ساختمان یا دربِ خودرو یا هر دربِ دیگری)
در جدول۱-۱ برخی از ویژگیهای هر کدام از روابط پیشایندی و هممرجعی را قرار دادهایم. توجه به این ویژگیها به درک بهتر نقاط تشابه و اختلاف این دو رابطه کمک فراوانی مینماید.
همچنین باید اضافه کنیم که دو عبارت اسمی میتوانند به طور همزمان هم رابطهی هممرجعی و هم رابطهی پیشایندی داشته باشند. البته این بدین معنا نیست که هرگاه دو عبارت اسمی با یکدیگر هممرجع باشند، با یکدیگر ارتباط پیشایندی نیز داشته باشند و یا بالعکس.
شکل ۱-۱: انواع روابط ممکن میان دو عبارت اسمی
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 06:18:00 ب.ظ ]
|