۲-۳-۲ واکنش به علل ارائه مجدد صورت های مالی

اگرچه ممکن است فشارها و مشکلات دیگری نیز وجود داشته باشد که جایگاه شرکت را تنزل دهد، به هر حال، عوامل مهم اثرگذار بر میزان نیت و قصد مدیریت و میزان تحریف صورت های مالی، شرح داده شدند. درباره واکنش به عوامل مؤثر بر ارائه مجدد صورت های مالی، محققان پنج روش ارائه نمود هاند که می توان با استقرار، تقویت و به کارگیری آن ها میزان آسیب وارده به شهرت و اعتبار مدیریت و شرکت را محدود نمود. به بیان دیگر، محققان معتقدند با به کارگیری صحیح راه حل های مطرح شده، می توان میزان قصد و نیت مدیریت و تحریف صورت‌های مالی را کنترل نمود.

روش های مطرح شده توسط محققان برای واکنش به علل ارائه مجدد عبارتند از:

تأیید ماهیت مشکلات

پذیرش خطا و تقصیر

ارتباطات آزادانه

حاکمیت شرکتی

رعایت هنجارها

تأیید ماهیت مشکلات و ارتباطات آزادانه، معمولا میزان تحریف صورت های مالی را کاهش می‌دهند، حاکمیت شرکتی و رعایت هنجارها، عمدتاًً منجر به کاهش میزان قصد و نیت بدخواهانه مدیریت می‌شوند، و پذیرش خطا و تقصیر، هم موجب کاهش نیت بدخواهانه و هم موجب کاهش تحریف خواهد شد.

۲-۳-۳ واکنش بازار نسبت به ارائه مجدد صورت های مالی

به طور کلی، در ادبیات حسابداری، به واکنش بازار نسبت به اعلان ارائه مجدد صورت های مالی و مطالعه ویژگی شرکتهایی پرداخته می شود که اقدام به ارائه مجدد می نمایند. دلایل احتمالی واکنش منفی بازار به ارائه مجدد صورت های مالی عبارت است از[۱۶]:

تجدید ارائه، اخبار و اطلاعات جدیدی حاکی از کاهش جریان‌های نقدی مورد انتظار آتی، به بازار منتقل می‌کند.

نشانه ای از سیستم اطلاعاتی و گزارشگری حسابداری ضعیف و احتمالا نقطه عطفی در ارتباط با بروز مشکلات مدیریتی شرکت است.

علامتی از رفتار فرصت طلبانه مدیریت است و مبین آن است که باید سودهای گزارش شده قبلی به دلیل به کارگرفتن رو شهای پذیرفته نشده، برآوردها و اشتباهات عمدی و سهوی اصلاح گردند.

۲-۳-۴ پیامدهای ارائه مجدد صورت های مالی

چند مورد مهم از انواع اشتباهات سهوی و تخلفات عمدی در ادامه مورد بحث قرار می گیرند که منجر به تجدید ارائه صورت های مالی خواهند شد:

شناسایی درآمد

درآمد حاصل از فروش و خدمات، مرکز ثقل توانایی شرکت برای رشد و پیشرفت است. چنانچه شرکتی درآمد دوره های گذشته خود را بیش از میزان واقعی گزارش نماید، نه تنها عملکرد گذشته آن اغراق آمیز بوده است بلکه ممکن است رشد آینده شرکت نیز متزلزل شود. به بیان دیگر، از منظر سرمایه گذاران، در خصوص روند آتی شرکت ابهام ایجاد خواهد شد.لذا نگرانی سرمایه گذاران پیرامون رشد آتی شرکت باعث تجدید نظر در ارزش شرکت خواهد شد که به صورت تقلیل ارزش ظاهر خواهد شد در سال‌های اخیر، اکثر ارائه مجددها دارای اصلاح اشتباه ناشی از شناسایی درآمد هستند و به نظر می‌رسد شرکت های پیشرفته بیشتر تمایل به تجدید ارائه دارند. آمار نشان می‌دهد بیش از یک سوم ارائه مجددهای حسابداری در آمریکا مربوط به صنایع پیشرفته بوده است.

ذخایر

بر اساس اصول حسابداری، شرکت می‌تواند برای بدهی های قابل پیش‌بینی، برگشت از فروش و خدمات پس از فروش در حساب ها ذخیره منظور نماید. تخصیص نامناسب ذخیره احتمال وقوع تجدید ارائه صورت های مالی را افزایش خواهد داد. برای نمونه، در شرکت سان بیم علاوه بر مسائل مربوط به شناخت درآمد، یکی دیگر از دلایل ارائه مجدد صور تهای مالی سال ۱۹۹۸ ایجاد ذخیره نامناسب بود. این شرکت در سال ۱۹۹۶ اقدام به ایجاد ذخیره نمود تا زیان گزارش شده را افزایش دهد و ذخایر مازاد را در سال ۱۹۹۷ به سود منتقل کرد تا بتواند سود شرکت را متورم نماید.

ارائه بیش از واقع دارایی ها

مقوله ارائه مجدد صور تهای مالی شامل انعکاس بیش از حد دارایی هایی نظیر موجودی کالا، دارایی های ثابت مشهود و دارایی های نامشهود است که به دلیل اختلاط هزینه و بهای تمام شده ایجاد می‌گردد. به عنوان مثال، چنانچه بهای تمام شده موجودی بیش از واقع گزارش گردد به طور تصنعی ارزش موجودی افزایش می‌یابد و منجر به افزایش سود دوره جاری می‌گردد. برای نمونه، شرکت Rite Aid صورت های مالی خود را در سال ۲۰۰۰ به دلیل گزارش بیش از واقع سود خالص دوره گذشته از طریق شیوه های مدیریت ارزش موجودی کالا، تجدید ارائه نمود. مدیریت شرکت بابت سرقت و اَُفت موجودی فیزیکی ذخیره قابل ملاحظ های در نظر نگرفت و ‌بنابرین‏، بهای تمام شده کالاهای فروش رفته را کمتر گزارش نمود.

مخارج سرمایه ای

یکی دیگر از دلایل ارائه مجدد صور تهای مالی، طبقه بندی نادرست مخارج به حساب مخارج سرمایه ای به جای هزینه است. در این حالت، هزینه ها کمتر از میزان واقعی گزارش می‌گردند و سود خالص بیشتر از میزان واقعی گزارش می شود.

در حقیقت، زمانی که شرکت از بهای تمام شده جاری در آینده منتفع نمی گردد نباید این مبالغ به حساب مخارج سرمایه ای منظور شود. برای مثال، شرکت Waste Managementصورت های مالی خود را برای سا لهای ۱۹۹۲ الی ۱۹۹۷ به علت سرمایه ای نمودن مخارج جاری، ارائه مجدد نمود. در واقع شرکت سود عملیاتی خود را با کمتر از واقع نشان دادن هزینه های عملیاتی، افزایش داده است.

ارائه کمتر از واقع بدهی ها و کاهش ارزش دارایی ها

کمتر از واقع گزارش کردن بدهیها، بیانگر قصور در ثبت بدهی‌های برآوردی و احتمالی است. در حقیقت، بیانگر آن است که در شرکت بدهی های ثبت نشده ای وجود دارد که احتمال وقوع ارائه مجدد را افزایش می‌دهد. قصور در ثبت صحیح کاهش ارزش دارایی ها نظیر دریافتنی های غیرقابل وصول، کاهش ارزش دارایی های بلند مدت و ذخیره ‌موجودی‌های‌ ناباب نیز منجر به تجدید ارائه صور تهای مالی خواهد شد. ‌بنابرین‏، شرکت‌های با درجه اهرم بالا و شرکت‌های زیان ده انگیزه بالایی برای تجدید ارائه صورت های مالی خود دارند.

۲-۴ رشد شرکت

سرمایه گذاران برای اتخاذ تصمیم در هر مرحله از خرید، یا نگهداری سهام به اطلاعاتی نیاز دارند که بیان کننده رشد آتی شرکت است. در واقع پیش‌بینی رشد همواره ازاهمیت زیادی برخوردار بوده است، زیرا از متغیر های مؤثر بر قضاوت ها و تصمیم گیری های استفاده کنندگان و عاملی مهم در کارایی بازارهای سرمایه به حساب می‌آید. رشد اقتصادی شرکت فرآیندی است که در آن تولید کالاها و خدمات به صورت مداوم و پایدار با سرعتی مناسب افزایش می‌یابد و نرخ رشد آن از مهمترین شاخص‌های پیشرفت و توسعۀ شرکت محسوب می‌گردد آنچه مسلم است، انتظار می رود که نتیجه نهایی همه برنامه ها، فعالیت‌ها، تصمیمات مالی و رشد اقتصادی از جنبه تولید در نرخ رشد شرکت منعکس شود.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...