فایل ها درباره : کنترل ربات دو پا در … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
ربات دوپاست. در این میان مروری بر دو نمونه از رباتهای ساخته شده خالی از لطف نیست.
در سال ۲۰۰۵Verrelst و همکاران [۲۷] ، رباتی ساختند که عملگرهای آن همگی نیوماتیکی بودند. دراین ربات که Lucy نام دارد، برای یک مسیر طراحی شده روش گشتاور محاسبه شده و کنترل بنگبنگ برای فشار استفاده شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ربات P2 از سری رباتهای تولیدی شرکت هندا در مراحل زیر کنترل می شود (Hirai و همکاران [۲۸]):
۱-کنترل نیروی عکسالعمل سطح
۲-کنترلرZMP مدل، در مسیر حرکت ربات به گونه ای که ZMP به نقطهای مناسب جابجا شود، تغییر ایجاد می کند.
شکل (۱-۱). ربات Lucy
شکل (۱-۲). ربات P2 از رباتهای هندا
شکل (۱-۳). ربات ASIMO آخرین نسل از رباتهای هندا
۱-۸- مساًلهی مورد پژوهش
پیادهسازی الگوریتم امپدانس چندگانه به یک ربات دوپا که در حال جابجائی یک جسم است، هدف اصلی این پروژه را شکل میدهد. ربات جسمی را با دو دست خود گرفته و در حال راه رفتن است. در میان مسیر، جسم به مانعی برخورد می کند. روش کنترلی امپدانس چندگانه رفتار امپدانسی مناسبی را به ربات و جسم به صورت هماهنگ وارد می کند. چگونگی رفتار خطای تعقیب مسیر در ربات و جسم تحت این روش کنترلی، بر اساس تدبیر مناسب چگونگی حرکت با بهره گرفتن از الگوریتم ژنتیک، حاکی از موفقیت کنترلر مزبور در انجام وظیفهی مورد نظر میباشد.
۱-۹- خلاصهی فصلها
در فصل آینده مدل ساده و صفحهای ربات را استخراج و آن را به کمک جعبه ابزار SimMechanics در نرم افزار MATLAB صحهگذاری مینمائیم. همین فرایند در فصل سوم و برای مدل سهبعدی انجام می شود. طراحی مسیر حرکت به کمک الگوریتم ژنتیک به همراه نتایج آن در فصل چهارم خواهد آمد. در فصل پنجم طراحی کنترلر و نتایج شبیه سازی ربات که به کمک جعبه ابزار SimMechanics انجام شده، آمده است.
در فصل ششم و پایانی نتیجه گیری نهائی به همراه پیشنهاداتی برای مطالعات آینده آمده است.
فصل دوم
مدل سازی دینامیک حرکت درون صفحه
۲-۱- مقدمه
در این فصل مدلسازی دینامیک حرکت درون صفحه مورد توجه قرار گرفته است. مدلسازی حرکت صفحهای (دو بعدی) ربات و اعمال کنترل بر آن این امکان را به ما میدهد که با صرفنظر از پیچیدگیهای مربوط به مدل سهبعدی، بخش عمدهای از اصول دینامیکی، معیارهای پایداری، و مفاهیم کنترلی را پیادهسازی نموده و نتایج آن را مبنای مطالهی مدل سهبعدی قرار دهیم. در این راستا و با مراجعه به تاریخچه مطالعات انجام شده در زمینه ربات دوپا درمییابیم که بخش عمدهای از آنها به حرکت درون صفحه پرداخته و مفاهیم علمی و دستاوردهای خویش را به روشنی بیان نموده اند به طوری که مفاهیم پایداری مانند ZMP و الگوریتمهای کنترلی مختلف از این دستهاند.
۲-۲- معرفی مدل صفحهای ربات
مدل ساده از ربات مورد نظر ما در حرکت صفحهای ۱۱ درجه آزادی دارد، شکل (۲-۱). در این شکل زوایا و گشتاورها در راستای عمود بر صفحه و جهت مثبت آن به سمت داخل صفحه در نظر گرفته شده است.
اگر حرکت ربات روی یک مسیر مستقیم را در نظر بگیریم میتوانیم بگوئیم که ربات در طول حرکت در فضای مفاصل و در یک سیکل کامل شامل یک گام با پای چپ و سپس گامی دیگر با پای راست مسیری تکراری را طی خواهد کرد. حال با فرض اینکه مفاصل نیم تنه راست در طول یک گام ( نیم سیکل ) مسیر طی شده به وسیله مفاصل نیم تنه چپ در طول نیم سیکل قبلی را طی خواهند کرد،
( و بالعکس ) میتوان حرکت ربات را به دو مرحله تقسیم نمود. مرحله یکتکیهگاهی و مرحله دوتکیهگاهی. درابتدای مرحله دوتکیهگاهی یک پا به طور کامل روی زمین قرار دارد و پاشنه پای دیگر به زمین رسیده است. در طول این مرحله پای اول حول پنجه میچرخد تا در آستانه جدایی قرار گیرد و پای دیگر با چرخش حول پاشنه به طور کامل روی زمین قرار میگیرد. اکنون ربات درآستانه مرحله یک تکیهگاهی است. در این مرحله پای اول از زمین جدا شده و به سمت جلو حرکت می کند و در انتهای مسیر پاشنه با زمین تماس پیدا می کند. پای دیگر نیز کاملا روی زمین قرار دارد.
شکل (۲-۱). ساختار ربات صفحهای
شکل(۲-۲) مراحل راه رفتن ربات
ربات در مرحله یک تکیهگاهی ۱۱ درجه آزادی دارد (کف یک پا به طور کامل روی زمین قرار دارد و بدون حرکت است) و به صورت زنجیرهای باز از لینکها دیده می شود و در مرحله دو تکیهگاهی با ۹ درجه آزادی دارد و دارای دو قید حرکتی میباشد.
۲-۳- دینامیک ربات
۲-۳-۱- دینامیک ربات در مرحله یکتکیهگاهی
طراحی سیستم کنترل ربات مستلزم استخراج دینامیک ربات میباشد. دینامیک ربات با بهره گرفتن از روابط لاگرانژ و با کد مربوطه استخراج می شود. بدین منظور متغیرهای تعمیم یافته به این صورت انتخاب میشوند:
(۲-۱)
که در آن هر یک از ها معرف یکی از درجات آزادی است که در شکل (۲-۱) نیز نشان داده شده اند. براین اساس بیان کلی از این روش آورده شده است.
(۲-۲)
برای لینک a میزان انرژی جنبشی به صورت زیر است:
(۲-۳)
که درآن جرم لینک ، سرعت خطی مرکز جرم ، اینرسی دورانی و سرعت دورانی میباشد.
با استخراج رابطه انرژی جنبشی برای لینکهای دیگر ماتریس جرمی با دو بار مشتقگیری نسبت به بردار سرعتهای زاویهای حاصل می شود.
(۲-۴)
(۲-۵)
که درآن تعداد درجات آزادی میباشد. همچنین داریم:
(۲-۶)
که درآن ماتریس جرم و بردار موقعیت زاویهای است.
اگر بردار موقعیت مرکز جرم لینک a به صورت زیر باشد،
(۲-۷)
که در آن نشاندهنده فاصله مرکز جرم از ابتدای لینک است، ماتریس گرانش با محاسبه برایند مولفه دوم بردار موقعیت تمامی جرمها و مشتقگیری ازآن نسبت به بردار موقعیت زاویهای به دست می آید.
۲-۳-۲- دینامیک ربات در مرحله دوتکیهگاهی
از آنجا که در مرحله دوتکیهگاهی انتهای پاشنهی پای راست و نوک پنجهی پای چپ روی زمین قرار دارد، میتوان گفت که اختلاف موقعیت این دو نقطه در دستگاه کارتزین در طول مرحله دوتکیهگاهی مقداری ثابت است. بنابراین ربات در مرحله دوتکیهگاهی با ۹ درجه آزادی زنجیرهای بسته دارد که دارای دو قید حرکتی زیر میباشد:
(۲-۸)
که در آن ، ، ، ، ، طول لینکهای اول تا پنجم و و مقادیری ثابتند.
با مشتقگیری از رابطه بالا به رابطه پایین میرسیم:
(۲-۹)
که در آن یک ماتریس است.
با اضافه کردن این قیود به معادله حرکت در حالت یک تکیهگاهی، رابطه زیر که نشاندهنده معادله حرکت در فضای دو تکیهگاهی است به دست می آید.
(۲-۱۰)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 06:03:00 ب.ظ ]
|