تحقیقات انجام شده در مورد ارزیابی نقش پرداخت الکترونیک در ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
فناوری های مختلفی مانند
NFC[2]
USSD[3]
DOV[4]
در زمینه پرداخت با موبایل مطرح است که هر یک مزایا و معایب خود را دارد.
اما اهمیت استفاده همزمان از ابزار پرداخت با موبایل در کنار کارتهای بدون تماس در شهرهای توریستی ورود تعداد بالایی توریست در ماه های مشخص سال به آن شهرها است. لذا با توجه به اینکه گردشگران دلیلی برای خرید و استفاده از کارت شهروندی یک شهر ندارند استفاده از ابزاری سراری و در دسترس مانند پرداخت از طریق موبایل می تواند رضایت خاطر آنان را برای استفاده از زیر ساختهای خدمات شهری و حمل و نقل عمومی جلب نماید.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در ادامه به بررسی اجمالی پرداخت DOV میپردازیم.
۷-۲-۱-۳-۱ DOV(Data Over Voice)
DOV یا مخفف عبارت Data Over Voice است یعنی انتقال اطلاعات از طریق صوت. این روش برای استفاده تجاری با انتقال اطلاعات از کانلهای صوتی روی بسترتلفن و شبکه تلفن همراه پیاده سازی شده است.
با توجه به گستردگی شبکه تلفن همراه استفاده از روشی بر روی این بستر جهت انتقال اطلاعات، این امکان را برای هر پروژه ای فراهم میآورد که با بهره برداری از گستردگی این شبکه امکان سرویسدهی به صورت سراسری را داشته باشد در این روش اطلاعات با بهره گرفتن از کانال صوتی برقرار شده بین تلفن همراه مشتری و مرکز ارتباطی در بستر خطوط تلفن تبادل می گردد.
در حال حاضر روش های پرداخت مختلفی مانند دستگاه های کارت خوان ، سیستم های USSD وجود دارد ولی متاسفانه هیچکدام این توانمندی را ندارند که با روش ساده و ارزان بتوانند با دستگاه های سخت افزاری دیگر همانند پارکومتر،ماشین های فروش اتوماتیک و غیره… تعامل مالی داشته باشند.
زیر ساختهای انتقال اطلاعات دیگری نیز همانند تکنولوژی NFC ، GPRS،SMS نیز وجود دارد ولی هیچکدام همانند روش پرداخت صوت روی خطوط تلفن( DOV ) و قدرت تصمیم گیری آنلاین را فراهم نمی آورد.
۷-۲-۲ پذیرنده ها
یک پذیرنده شخص حقیقی یا حقوقی است که طبق قرادادی با ارائه دهنده ابزار پرداخت توافق کرده وجه مورد نیاز جهت ارائه خدمت یا کالایش را از طریق پذیرفتن ابزار پرداختی که او ارائه می دهد
نکته مهم این است که در بخش پذیرندگی نیز مانند بخش اپراتوی کارت رویکرد ضد انحصاری برای شهرداری به عنوان یک رویکرد بنیادین بسیار اهمیت دارد. تنوع اپراتورها در حد معقول، می تواند به ایجاد فضای رقابتی و امکان ارائه بهتر خدمت به شهروندان بینجامد.
به عنوان مثال در بخش تاکسی با توجه به تعداد تاکسی موجود در هر شهر وجود دو اپراتور همزمان می تواند هم باعث کاهش ریسک پیاده سازی شود و هم با افزایش فضای رقابتی خدمات بهتری را نصیب تاکسیداران و شهروندان نماید.
۷-۲-۳ نرم افزارهای مدیریت کلان سیستم (AFC)
همانگونه که پیش تر نیز اشاره شد بیشک یکی از بهترین روشهای مدیریت سامانههای حملونقل عمومی استفاده از ابزار پرداخت الکترونیکی است. روشی جدید سریع و دقیق که عملاً امکان اعمال مدیریت خصوصاً مدیریت در بخش پرداختها را امکانپذیر میسازد.
ورود سیستمهای پرداخت الکترونیک به بازار حمل و نقل عمومی کشور به دلیل نیاز روز کشور در خصوص حل مشکلات بلیط کاغذی اتوبوس ها با موضوع کارت بلیط شروع شد. در آن زمان نزدیک ترین راه حل موجود برای پاسخ به نیاز بازار در دست شرکت هایی بود که سیستم های کارت ساعت زنی را با راه حلهای RFID پیاده سازی کرده بودند. به این ترتیب تعدادی از این شرکت ها با اعمال تغییراتی در سخت افزار و نرم افزارهای خود سیستمی را برای کارت بلیط اتوبوس ایجاد کردند. آنچه در این میان البته مغفول باقی ماند حرکت سیستماتیک از سیستم پرداخت سنتی به سیستم پرداخت الکترونیک با اقتضاهای خاص آن بود.
توسعه سیستمهای تولید شده بر این اساس انجام شد که شرکتهای تولید کننده سخت افزار عملا کوشیدند هرچه بیشتر مشتریان را از نظر سخت افزاری و نرم افزاری بیشتر به خود وابسته کنند تا از این طریق سهم بازار بیشتر و با اطمینان بالاتری را برای خود ایجاد کرده باشند.
ناگفته پیداست که وابستگی انحصاری شهرداری در هر زمینه ای از خدمات شهری که برای ارائه خدمت به عموم شهروندان یک شهر طراحی شده است به یک ارائه دهنده انحصاری بسیار خطرناک است و در عمل استفاده از هر سامانه سختافزاری جدید شهرداری را به شرکت تولیدکننده سختافزار وابسته میکند.
این وابستگی نه تنها در بخش سخت افزاری سیستمهای پذیرنده کارت بلیط اتوبوس رخ داد بلکه در بخش ابزارهای پرداخت نیز این شرکت ها به دلیل نیاز جاری و زمان انجام پروژه کارتهای RFID با فرمتهای خاص و بعضا غیر استانداردی را نیز در بستر راه حلی که ارائه می دادند توسعه دادند و از این حیث نیز شهرداری و مردم شهر را هرچه بیشتر به راه حلی که ارائه کرده بودند وابسته نمودند. لذا توجه به این واقعیت مهم است که توسعه هر کارت یا ابزار پرداخت الکترونیکی نیز یک وابستگی جدید برای شهرداری و شهروندان به صادر کننده آن ابزار پرداخت ایجاد میکند.
اما سؤال اینجاست که چرا شهرداری و یا شهروندان به یک تولیدکننده سختافزار و یا یک صادرکننده کارت وابسته می شوند؟
پاسخ این است که هر تولیدکننده سختافزار و یا هر صادرکننده کارت برای مدیریت سیستم دریافت و پرداخت از سامانه نرمافزاری خاص خود استفاده میکند و عملاً به دلیل تزاحم منافع اشتیاقی برای تبادل اطلاعات مناسب با سایر تولیدکنندگان سختافزاری یا صادرکنندگان کارت ندارد.
۷-۲-۳-۱ اهمیت استقلال نرم افزاری شهرداری
با توجه به نیاز راهبردی شهرداریها به استقلال نرم افزاری از تولیدکنندگان سختافزار و صادرکنندگان کارت یک سامانه نرمافزاری مستقل از سختافزارهای پذیرنده و ابزارهای پرداخت باید ایجاد گردد به نحوی که شهرداری به صورت مستقل با دریافت اطلاعات تراکنش های صورت گرفته روی سختافزارها و بر اساس اطلاعات موجود از کارتهای صادرشده از صادرکنندگان مختلف و با توجه به نیازهای متنوع و گسترده ذینفعان متفاوت یک سامانه مدیریت پول خرد، اقدام به
محاسبه کارکرد
تفکیک سهم ذینفعان
و نهایتاً صدور دستور پرداخت به صادرکنندگان کارت
مبادرت می کند.
در این سامانه نباید هیچ محدودیتی برای تنوع سختافزار پذیرنده، مالک سختافزار، شرکت یا شرکتهای مجری، صاحب امتیاز، مقام نظارتی، صادر کننده کارت، بانک و یا سایر بازیگران اصلی این سیستم وجود داشته باشد.
در این سامانه همه ذینفعان مانند
شهروندان
صاحبان تاکسی
راننده تاکسی
راننده اتوبوس
شرکت اپراتور اتوبوس
سازمان حملونقل و ترافیک
شرکت یا شرکتهای اپراتور پارکومتر
سازمان تاکسی رانی
پذیرنده های مستقل مانند
نانوایی ها
فروشندگان روزنامه
گل فروشی ها
و یا سایر کسب کارهایی که با پول خرد سروکار دارند
میتوانند به صورت مستقل با سامانه تعامل نمایند.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 05:30:00 ب.ظ ]
|