دانلود فایل ها در مورد : اثر تنش شوری بر ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
بیشترین درصد نشت یونی نسبی در برگهای پایینی در پایه GF677 و رقم سهند مشاهده شد. در برگهای پایینی میزان افزایش درصد نشت یونی نسبی در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده، در تیمار 8/4 گرم در لیتر به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، افزایش نشان داد. این نتایج حاکی از آن است که درصد نشت یونی نسبی در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده، در برگهای پایینی بیشتر از برگهای بالایی بود و برگهای پایینی گیاه دچار آسیب دیدگی بیشتری از برگ های بالایی شدند.
نتایج نشان دادند، میزان آسیب دیدگی غشاء سلولی در برگهای پایینی و بالایی با افزایش تیمار شوری در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده به طور معنیداری افزایش یافت ( جدول 3-8). ژنوتیپهای مورد مطالعه از نظر افزایش درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی با یکدیگر اختلاف معنیداری داشتند. بیشترین درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی در برگهای بالایی و پایینی به ترتیب در پایه GF677 و رقم سهند و کمترین درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی در برگ های بالایی و پایینی به ترتیب در رقم های شکوفه و شاهرود 12 مشاهده شد (جدول 3-8). گزارش شده است که یکی از راههای پی بردن به میزان آسيب به غشاهاي سلولي، استفاده از آزمون نشت يوني نسبي می باشد. ثبت ميزان نشت يوني نسبي، تخمين خسارت بافتها را امكان پذير ميكند. اين روش برای اولين بار توسط دكستر و همكاران [1930; 1932]، به منظور بررسي مقاومت به سرما در گياهان بكار برده شد و در طی زمان به منظور سنجش آسیب غشاء سلولی نسبت به سایر تنش های محیطی از جمله تنش شوری بکار برده شد .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
3-2-4- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر شاخص کلروفیل
نتایج نشان داد که شاخص کلروفیل در برگهای بالایی و پایینی در ژنوتیپهای مطالعه شده، تحت تنش شوری به طور معنی داری کاهش یافت (جدول 3-8). کمترین میزان شاخص کلروفیل در برگهای بالایی و پایینی در گیاهانی که با تیمار 8/4 گرم در لیتر آبیاری شده بودند، مشاهده شد. میزان کاهش شاخص کلروفیل در برگهای بالایی و پایینی در بین ژنوتیپهای بررسی شده با یکدیگر اختلاف معنیداری را نشان داد. بیشترین میزان کاهش شاخص کلروفیل در برگهای بالایی رقم سهند، پایه GF677، رقم مامایی، ژنوتیپهای 16-1، 40-13 و رقم تونو و کمترین میزان کاهش آن به ترتیب در ژنوتیپ 25-1، رقمهای شاهرود 12، A200، شکوفه و نانپاریل در مقایسه با گیاهان شاهد، مشاهده شد (جدول 3-8).
بیشترین میزان کاهش شاخص کلروفیل در برگهای پایینی رقم سهند، پایهGF677، رقمهای تونو، A200، مامایی و ژنوتیپ های 16-1، 40-13 و کمترین میزان کاهش آن به ترتیب در رقمهای شاهرود 12، ژنوتیپ 25-1، رقمهای نانپاریل و شکوفه نسبت به گیاهان شاهد، مشاهده شد. بر طبق نتایج به دست آمده، میزان کاهش شاخص کلروفیل در برگهای پایینی با روند سریعتری نسبت به برگهای بالایی در تمامی ژنوتیپهای بررسی شده اتفاق افتاد ولی چگونگی روند کاهش شاخص کلروفیل در برگهای پایینی نسبت به برگهای بالایی در بین ارقام و ژنوتیپهای بررسی شده، با یکدیگر متفاوت بود (جدول 3-8). نتایج حاصل از این بخش با نتایج غلامی و راحمی ] 1389[ و اورعی و همکاران ]1388[، مطابقت داشت. غلامی و راحمی ] 1389[، اثر غلظت های مختلف شوری را بر میزان شاخص کلروفیل برگهای پایه GF677 بررسی و گزارش کردند که با افزایش غلظت شوری به طور معنیداری میزان شاخص کلروفیل برگها کاهش یافت. همچنین اورعی وهمکاران ]1388[ نیز اثر غلظتهای مختلف شوری را روی میزان شدت فتوسنتز و شاخص کلروفیل در دو پایه GF677 و تووانو بررسی و گزارش کردند، با افزایش غلظت شوری به طور معنیداری از شدت فتوسنتز و شاخص کلروفیل برگ در هر دو پایه کاسته شد ولی میزان کاهش در پایه بذری تووانو بیشتر از پایه GF677 بود. شوری با تخريب ساختار کلروپلاستها، کاهش ميزان کلروفيل و عدم پايداری ترکيبهای رنگيزه-پروتئين باعث کاهش سطح فتوسنتزی گياه شده که خود منتج به کاهش در تثبيت دیاکسيدکربن می شود که علت اصلی کاهش رشد و عملکرد گياهان در اثر تنش شوری می باشد .
3-2-5- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوای کلروفیلهای a، b، کل و کارتنوئید
نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد، برهمکنش تیمار شوری و ژنوتیپ بر محتوای کلروفیل a، b، کل و کارتنوئید در برگهای بالایی و پایینی در سطح 1%، معنیدار شد (جدول 3-9).
نتایج نشان داد، برهمکنش ژنوتیپ و تیمارشوری بر محتوای کلروفیلهای a، b، کل در برگهای بالایی و پایینی در سطح 1% معنیدار شد (جدول 3-9). میزان کلروفیل a در برگهای بالایی در تمامی ژنوتیپها به غیر از شاهرود 12، تنها در تیمار 8/4 گرم در لیتر شوری به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، کاهش یافت در حالیکه محتوای کلروفیل b در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده به غیر از شاهرود 12، در سطوح 4/2، 6/3 و 8/4 گرم در لیتر به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد کاهش یافته بود (جدول 3-9). این نتایج حاکی از آن است که میزان کلروفیل b به مقدار بیشتری از کلروفیل a تحت شرایط تنش شوری کاهش مییابد این نتایج با نتایج دژم پور و همکاران ]1391[، مطابقت داشت. این محققین اثر تنش شوری را بر میزان کلروفیلهای a، b و کل در برخی از پایه های جنس پرونوس، بررسی و گزارش کردند که میزان کلروفیل های b و کل، تحت شرایط تنش شوری به طور معنی داری کاهش یافت، اما میزان کاهش کلروفیل a، در این گیاهان معنیدار نبود.
نتایج حاصل از بررسی محتوای کلروفیل کل در برگهای بالایی و پایینی نشان داد که در رقم شاهرود 12تنها در سطح 8/4 گرم درلیتر، میزان کلروفیل کل به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد کاهش یافت، درحالیکه در سایر ژنوتیپهای بررسی شده، در سطوح 4/2 و 6/3 گرم در لیتر نیز، کاهش معنیدار در محتوای کلروفیل کل مشاهده شد. این نتایج با نتایج حاصل از بررسی درصد برگهای نکروزه شده مطابقت داشت. نتایج حاصل از بررسی درصد نکروزه شدگی برگها نیز نشان داده بود که با افزایش شوری، درصد نکروزه شدن برگها افزایش و اولین علایم نکروزه شدن در برخی از ژنوتیپها، در تیمار 4/2 گرم در لیتر، مشاهده شد. بیشترین میزان نکروزه شدن برگها، در تمامی ژنوتیپهای مورد مطالعه در تیمار 8/4 گرم در لیتر مشاهده شد. شوری با تخريب ساختار کلروپلاستها، کاهش ميزان کلروفيل و عدم پايداری ترکيبهای رنگيزه-پروتئين باعث کاهش سطح فتوسنتزی گياه شده که خود منتج به کاهش در تثبيت دیاکسيدکربن می شود که علت اصلی کاهش رشد و عملکرد گياهان در اثر تنش شوری می باشد ] Mohajan and Toteja, 2005; Munns, 2002; Parida and Das 2005 [.
بر اساس نتایج به دست آمده، در تمامی ژنوتیپهای بررسی شده، محتوای کلروفیلهای a، b و کل در برگهای پایینی به میزان بیشتری از برگهای بالایی کاهش یافت با این تفاوت که در بین ژنوتیپهای مطالعه شده چگونگی روند کاهش کلروفیلهای a، b و کل با یگدیگر متفاوت بود (جدول 3-9). این نتایج با نتایج پاپاداکیس و همکاران [2007]، مطابقت داشت. این محققان، شاخص های رشدی، در دو رقم گیلاس بیگارا بورلات[43] و تراگانا ادیسیس[44] پیوند شده بر روی پایه مازارد تحت شرایط تنش شوری (0، 25 و 50 میلی مول در لیتر) بررسی و گزارش کردند که با افزایش شوری محتوای کلروفیل کل در برگهای بالایی و پایینی در هر دو رقم به طور معنیداری کاهش یافت با این تفاوت که سرعت کاهش رشد، در برگهای پایینی بیشتر از برگهای بالایی بود.
جدول 3-8-اثر تیمار شوری بر محتوای رطوبت نسبی برگ، نشت یونی، آسیب دیدگی غشاء سلولی و شاخص کلروفیل در برگهای بالایی و پایینی در برخی از ژنوتیپهای بادام و پایه GF677
محتوای نسبی آب برگهای پایینی
(%)
محتوای نسبی آب برگهای بالایی
(%)
آسیب دیدگی غشاء سلولی در برگهای پایینی
(%)
آسیب دیدگی غشاء سلولی در برگهای بالایی
(%)
نشت یونی نسبی در برگ های پایینی
(%)
نشت یونی نسبی در برگ های بالایی
(%)
شاخص کلرفیل برگ های پایینی
شاخص کلرفیل برگهای بالایی
سطوح شوری
(گرم در لیتر)
ژنوتیپ
0001>
0001>
0001>
0001>
0001>
0001>
0001>
0001>
–
Pr > F
51/83 a-c
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 05:25:00 ب.ظ ]
|