۱- تعارض مبتنی بر زمان این تعارض پیامد رقابت نقشهای چندگانه برای تصاحب زمان در اختیار فرد است. حال آنکه نمی توان مدت زمان انجام فعالیت در یک نقش را برای فعالیتهای مربوط به نقش دیگر اختصاص داد. تعارض مبتنی بر زمان دو شکل عمده دارد:۱- فشارهای زمانی پیوسته با یک نقش ممکن است پیروی از انتظارات ناشی از نقش دیگر را به لحاظ فیزیکی ناممکن کند.۲- ممکن است وقتی شخص می خواهد به طور فیزیکی تقاضاهای یک نقش را برآورده کند درگیر اشتغال ذهنی با نقش دیگر شود(رستگارخالد،۱۱۱:۱۳۸۵).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

۲-تعارض مبتنی بر فشار: شکل دوم تعارض کار- خانواده در مدل گرین هاوس و بیوتل فشار تولید شده نقش در نتیجه محرکهای تنش زای شغلی و خانوادگی است. این محرکها در قلمرو هر یک­از نقشهای شغلی یا خانوادگی فشارهای فیزیکی و روانی نظیر تنش، اضطراب، خستگی، افسردگی، بی­حوصلگی و تندخویی را پدید می­آورند که ایفای انتظارات ناشی از نقش دیگر را دشوار می­سازند(همان:۱۱۲).
۳-تعارض مبتنی بر رفتار: در این نوع تعارض الگوهای ویژه­ای از رفتار در نقش معینی با انتظارات مربوط به رفتار در نقش دیگر ناسازگار می­شوند. بدین ترتیب ممکن است در نقش شغلی رفتارهایی از فرد درخواست شود که با انتظارات رفتاری در حوزه ی نقشهای خانوادگی تعارض داشته باشد،زمانی که فرد علیرغم تعدیل و تغییر رفتار خود نتواند از انتظارات رفتاری آن نقش تبعیت کند دچار تعارض مبتنی بر رفتار می شودلذا افرادی که برای تعدیل و تنظیم الگوهای رفتاری خود از انعطاف­پذیری کمتری برخوردارند احتمالا تعارض بین نقشی بیشتری را تجربه می­ کنند(همان:۱۱۳).
۲-۲-۱۲-نظریه حمایت اجتماعی:
در متون روانشناختی مفهوم حمایت اجتماعی به صورتهای متفاوتی تعریف شده است. مازلو[۴۵] حمایت اجتماعی را به عنوان یک نیاز اساسی برای فرد به شمار می ­آورد. به گفته ی وی حمایت اجتماعی موجب تصور مثبت از خود،پذیرش خود و احساس ارزشمندی می­گردد که تمام اینها به فرد فرصت خودشکوفایی می­دهد. بنابر نظر تویتس[۴۶] مفهوم حمایت اجتماعی می ­تواند به بهترین صورت به عنوان شرکت فعال اشخاص بااهمیت در کوششهایی که شخص برای غلبه بر فشار روانی انجام می­دهد فهمیده میشود. ساراسون[۴۷] حمایت اجتماعی را رفتارهایی مبنی بر ادراک فرد از اینکه مورد محبت،علاقه و ارزشمندی برای دیگران است و همچنین به عنوان حضور افرادی که آمادگی همکاری و مساعدت به فرد را در موقعیتهای خاص دارند تعریف می­ کند. دیماتو[۴۸]حمایت اجتماعی را عبارت از کمک یا حمایت از جانب افرادی نظیر دوستان،خانواده،همسایه ها،همکاران و غیره می­داند به صورت کمکهای مادی و یا شامل یادآوریهای مبنی بر این که شخص یک موجود باارزش و محترم است می­داند.تایلر[۴۹] با خلاصه کردن تلاشهای گذشته در تعریف حمایت اجتماعی آن را به معنای این که شخص مورد عشق،حرمت و ارزش است و عضوی از شبکه­ ارتباطی است و همچنین به عنوان تعهدی دوسویه با والدین،همسر یا عشق،سایر خویشاوندان،دوستان و اجتماع و برخوردهای اجتماعی چون برخوردهایی در کلوبها تعریف می­ کند(هومن و لیورجانی،۱۴۹:۱۳۸۷).
درنتا و همکاران(۲۰۰۶) بر اساس طبقه بندی ویلزر(۱۹۸۵) حمایت اجتماعی را به سه دسته­ی عاطفی،اطلاعاتی و ابزاری تقسیم کرده اند. دیویسون[۵۰]و همکاران(۱۳۸۴) از حمایت اجتماعی کارکردی و ساختاری نام برده­اند. در مجموع رایج­ترین انواع حمایت اجتماعی که توسط پژوهشگران تعریف شده و در تحقیقات متعدد مورد بررسی قرار گرفته­اند شامل سه مقوله­ی حمایت اجتماعی عاطفی،اطلاعاتی و ابزاری می­باشد.
حمایت اجتماعی عاطفی: به معنی در دسترس داشتن فردی برای تکیه کردن و اعتماد داشتن به وی به هنگام نیاز می­باشد. حمایت اجتماعی عاطفی دربردارنده­ی احساس همدلی،مراقبت و توجه،و علاقه نسبت به یک شخص است. این نوع از حمایت می ­تواند شخص را به داشتن احساس راحتی و آسایش،اطمینان، تعلق داشتن و مورد محبت قرار داشتن به هنگام فشار و تنش مجهز می­نماید(ریاحی و همکاران،۸۹:۱۳۸۹).
حمایت اجتماعی ابزاری: به کمکهای مادی،عینی و واقعی دریافت شده توسط یک فرد از سوی دیگران اطلاق میشود. این نوع حمایت به افراد کمک می­ کند تا نیازهای روزانه ی خود را تأمین نمایند و شامل عناصری از کمکهای مادی و عینی نظیر قرض دادن پول،کمک کردن در نظافت منزل، جابه جایی و حرکت دادن،حمام رفتن و رانندگی کردن است.
حمایت اجتماعی اطلاعاتی: به دست آوردن اطلاعات ضروری از طریق تعامل­های اجتماعی با دیگران را حمایت اطلاعاتی تعریف کرده ­اند. به عبارت دیگر حمایت اطلاعاتی شامل دادن توصیه ها،جهت­گیریها،پیشنهادات،یا بازخوردهابه یک فرد راجع به چگونگی عملکردش می­باشد(همان:۹۰)
۲-۲-۱۳-چارچوب نظری منتخب
چیزی که پایه و اساس یک مطالعه­ اجتماعی را تعیین می­ کند، چارچوب نظری است. بر این اساس محقق در واقع یک زاویه­ی نگرش برای خود انتخاب می­ کند. به عبارت دیگر از طریق چارچوب نظری می­توان مشخص کرد که بر روی چه نکاتی باید تاکید و چگونه پدیده­ مورد نظر را مطالعه کرد (لهسایی زاده،۲۳:۱۳۸۳).
چارچوب تحقیق حاضر تلفیقی از نظریه­ های وبر، گیدنز، بوردیو، بیکر و هاوس و بیوتل و نظریه­ گربنر می­باشد که در زیر به شرح آنان می­پردازیم:
در بحث الگوهای غذایی تحقیقات تقریبا زیادی در گروه ­های تغذیه و پزشکی انجام شده است که هر کدام به نحو خاصی به تقیسم بندی الگوهای غذایی پرداخته­اند، به طور مثال: اسماعیل زاده و همکاران در بررسی خود دو الگوی غذایی غالب مشخص کرده­اند۱- الگوی غذایی سالم حاوی مقادیر فراوانی میوه، سبزی به ویژه سبزی­های سبز رنگ و کلمی شکل، گوجه فرنگی،طیور، چای، آبمیوه­های طبیعی و غلات کامل بود. ۲- در الگوی غذایی غربی غلات تصفیه شده، گوشت قرمز، کره، فرآورده ­های گوشتی،فرآورد­ های لبنی پرچرب، پیتزا، سیب زمینی، روغن­های نباتی جامد، نوشابه­ها، شیرینی­جات، و دسرها به مقدار فراوان و سبزی­ها و لبنیات کم چرب به مقدار کم خورده می­شد(Esmaillzade and et al).
شیرخانی و همکاران(۱۳۸۷) در پژهش خود دو الگوی غذایی سالم و ناسالم را مشخص کردند. الگوی غذایی سالم شامل:مصرف بالای میوه، سبزیجات زرد، سیزیجات کلمی شکل،گوجه فرنگی،دوغ و لبنیات کم چرب، مرغ و ماکیان، زیتون،مغزها، آبمیوه­های طبیعی، سیب زمینی،خشکبار و حبوبات و الگوی غذایی ناسالم شامل: مصرف بالای گوشت فرآوری شده، سس مایونز، نوشابه، شیرینی، غلات تصفیه شده، میان وعده، آبمیوه­های صنعتی، سیب زمینی سرخ شده، کره، لبنیات پرچرب، قند و شکر، گوشت احشاء می باشد(شیرخانی و همکاران،۱۳۸۷).در زیر به گروهای غذایی و و شاخص­ های هر گروه اشاره می­ شود که در تحقیق حاضر برخی از مهمترین گروه های غذایی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است.

گروه غذایی

موادغذایی هر گروه

گوشت قرمز

گوشت گاو، گوسفند و گوساله

ماهی

تن ماهی و هر نوع ماهی

ماکیان

مرغ و جوجه

لبنیات کم چرب

کشک، شیر، ماست، پنیر

لبنیات پرچرب

خامه، بستنی

روغن ناسالم

کره، مارگارین، مایونز،روغن نباتی جامد،روغن حیوانی، پیه

روغن سالم

روغن مایع، روغن زیتون، روغن سبز

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...