پایان نامه ارشد : بررسی ساختار هسته ها از دیدگاه مدل شبه کوارکی- ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
روش مورد استفاده
مقدار به دست آمده
اندازه گیری تجربی
استفاده از مدل پوستهای با حالت پایه l=0
در نظر گرفتن محتوای کوارکی نوکلئونهای سازنده دوترون
در نظر گرفتن محتوای کوارکی باریونهای سازنده دوترون (شامل نوکلئونها و باریونهای دلتا)
۵- بررسی پایداری هستهها در مدل شبه کوارکی هسته
۱-۵- مقدمه
بیشتر تلاش های صورت گرفته در زمینه فیزیک هستهای به منظور شناخت بهتر خواص هستهها است. یکی از خاصیتهای مهم هستهها پایداری آنهاست، چه هستههایی پایدار هستند و چه هستههایی ناپایدار. عامل پایداری هستهها تحت تأثیر چه نیروها و خصوصیاتی است. بعضی هستهها نسبت به بعضی دیگر پایدارترند. به عنوان نمونه، هستههایی که تعداد پروتون یا نوترون برابر با اعداد جادویی دارند، پایدارترند. در هستههای سنگین نسبت نوترونها به پروتونها بیشتر می شود، در حالی که در هستههای سبک، تعداد پروتونها و نوترونها تقریباً برابر است.
در مدل پوستهای، که میتوان آن را موفقترین مدل در زمینه فیزیک هستهای نامید، سعی شده است که الگویی برای پایداری و خصوصیات هستهها طرحریزی شود. به منظور به دست آوردن اعداد جادویی پتانسیل اسپین- مدار معرفی شده است، که به خوبی توانسته است این اعداد را تولید کند، و اسپین و پاریته حالت پایه هستههای پایدار را به خوبی به دست آورد. در این مدل با در نظر گرفتن اصل طرد پائولی انتظار میرود که در هر تراز دو پروتون و دو نوترون به خاطر اسپین ذرات جای گیرد، و بنابراین انتظار میرود که در حالت پایه، تعداد پروتونها و نوترونهای هستههای پایدار یکسان باشد. البته در این مدل این اختلاف موجود بین تعداد پروتونها و نوترونها تا حدی توسط نیروی کولمبی توجیه می شود، چرا که پروتونها طبق نیروی کولمب همدیگر را دفع می کنند. اما در عمل پتانسیل کولمبی نتوانسته است به اندازه کافی ترازها را جابجا کند، طوری که نسبت پروتونها به نوترونها در هستههای پایدار را تولید کند. از طرفی شواهدی در دست است که نیروی تزویج بین پروتونها اندکی از نیروی تزویج بین نوترونها بیشتر است. به عنوان مثال دو هسته و هر دو دارای سه نوکلئون هستند، اما با وجود دافعه کولمبی بین پروتونهای هلیوم-۳ نسبت به تریتیم، هلیوم-۳ پایدار و تریتیم ناپایدار است. در واقع هلیوم-۳ تنها عنصر پایداری است که تعداد پروتونهای آن از نوترونهایش بیشتر است.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در به دست آوردن انرژی بستگی هستهها، بیشتر، هستههای پایدار مدنظر بوده و سعی شده رابطهای برای این دسته عناصر به دست آورده شود. در رابطه انرژی بستگی جملهای تحت عنوان جمله تقارن یا پاد تقارن وجود دارد، که به تفاوت بین پروتونها و نوترونها در هسته وابسته است. در مدل گاز فرمی سعی شده است، که به منظور به دست آوردن ضریب این جمله از تفاوت ترازهای انرژی بین پروتونها و نوترونها استفاده شود.
در واقع چرا، به عنوان نمونه، تعداد پروتونها و نوترونها در هسته طلا به ترتیب ۱۱۸ و ۷۹ است. چرا این نسبت اعداد دیگری نیست. آیا راهی هست که بتوان این اعداد را توجیه کرد. برای به دست آوردن توجیهی برای پایداری این هستههای موجود، در اینجا ما تشکیل هسته را از ابتدا مورد بررسی قرار دادهایم. فرض کردهایم که در ابتدا کوارکهای آزاد وجود داشته و این کوارکها با همدیگر برهمکنش داشته اند. در واقع این حالت پس از انفجار بزرگ یا مهبانگ وجود داشته است. هر گاه دما بالاتر از دمای هاگدورن[۳۶] باشد، کوارکها به صورت آزاد خواهند بود. دمای هاگدورن حدوداً معادل میباشد. برهمکنش کوارکها بیشتر از طریق نیروی قوی است. این کوارکها سعی در تشکیل نوکلئون و به تبع آن تشکیل هسته دارند. با شمارش تعداد حالاتی که منجر به تشکیل نوکلئونهای یک هسته می شود، که آن را با NWN[37] نشان میدهیم، هستهای که تعداد حالات تشکیل آن بیشتر باشد قاعدتاً پایداری آن نیز بیشتر است. البته در شمارش تعداد حالات باید برهمکنش الکترومغناطیسی بین ذرات باردار را نیز در نظر گرفت. در نهایت ماکزیممهای به دست آمده، با هستههای پایدار شناخته شده در طبیعت، که در شکل (۵-۱) نشان داده شده است، مقایسه شده اند شکلهای (۵-۲) و (۵-۳).
شکل (۵-۱): هستههای پایدار موجود در طبیعت
۵-۲- پایداری هستهها حول محور N=Z
دیدگاه کنونی در مورد هسته این است که هسته از پروتون و نوترونها ساخته شده است. از طرفی نوکلئونها خود از کوارکها ساخته شده اند. قبل از اینکه هستهها در لحظات اولیه جهان تشکیل شوند کوارکهای آزاد وجود داشته و این کوارکها با همدیگر برهمکنش داشته اند. در اینجا ما شرایط تشکیل هستهها را از کوارکهای اولیه در نظر میگیریم، و شرایط پایداری هستهها را بررسی میکنیم. سادهترین هسته موجود در جهان هیدروژن است که البته فراوانترین هسته موجود در جهان نیز همین هیدروژن است. از طرف دیگر هیدروژن تنها از یک نوکلئون، که پروتون میباشد ساخته شده است. اگر چه از دیدگاه اتمی هیدروژن یک عنصر است، ولی از دیدگاه فیزیک هستهای، که با هسته اتم سروکار دارد، هسته اتم هیدروژن تنها یک نوکلئون است و قابلیت بررسی هستهای ندارد. بنابراین سادهترین هسته که میتوان در نظر گرفت، می تواند از دو نوکلئون تشکیل شده باشد. خوشبختانه چنین هستهی دو نوکلئونی در طبیعت وجود دارد و پایدار هم هست. بنابراین برای شروع کار، هستهای را در نظر میگیریم که از دو نوکلئون تشکیل شده باشد. این هسته دو نوکلئونی در واقع از ۶ کوارک تشکیل شده است. اگر هر دو نوکلئون پروتون باشد، آنگاه این هسته شامل ۴ کوارک بالا، up، و دو کوارک پایین، down، می باشد. حال فرض میکنیم که اگر ۴ کوارک بالا و ۲ کوارک پایین وجود داشته باشد، این کوارکها به چند طریق قادر خواهند بود که یک هسته دو نوکلئونی تشکیل دهند. اگر آنها را به صورت u1,u2,u3,u4 و d1,d2 نام گذاری کنیم، تعداد حالتهایی که منجر به تولید دو پروتون میشوند عبارتند از:
(۵-۱)
که جمعاً شش حالت می باشند و هیچ حالت دیگری وجود ندارد. در اینجا هر {} نماینده تشکیل یک هسته و هر پرانتز، ()، نماینده تشکیل یک نوکلئون است. همانطور که دیده می شود در درون هر هسته، {}، دو نوکلئون وجود دارد، (عامل رنگ در ادامه بحث می شود).
اکنون با در نظر گرفتن هستهای دو نوکلئونی، که شامل یک نوترون و یک پروتون باشد یعنی هستهای که از سه کوارک بالا و سه کوارک پایین تشکیل شده باشد، (u1,u2,u3 و d1,d2,d3) مانند حالت قبل تعداد حالتهای تشکیل هسته را میشماریم. در این حالت، ۹ حالت مختلف وجود دارد که عبارتند از:
(۵-۲)
در اینجا نیز هر () نشان دهنده یک نوکلئون و هر {} نشان دهنده یک هسته است. هستهای که از دو نوترون تشکیل شده باشد، شامل ۴ کوارک پایین و ۲ کوارک بالا خواهد بود. تعداد راههای قابل تشکیل چنین هستهای در پایین آورده شده است.
(۵-۳)
اگر عامل رنگ کوارکها را در نظر بگیریم هر نوکلئون به تنهایی ۳ حالت مختلف قابل شکل گیری است. که در معادله زیر برای یک پروتون نشان داده شده است. نوترون نیز مشابه پروتون است.
(۵-۴)
در اینجا r، b و g به ترتیب بیان کننده رنگهای قرمز، آبی و سبز است. بنابراین تعداد راههای تشکیل هر نوکلئون را باید به خاطر عامل رنگ در ۳ ضرب کنیم. این عدد برای یک هسته دونوکلئونی برابر با است و برای هستهای با A نوکلئون برابر است با: . بنابراین نتایج زیر به دست می آید.
برای تشکیل هستهای با دو نوترون حالت مختلف
برای تشکیل هستهای با یک پروتون و یک نوترون حالت مختلف
برای تشکیل هستهای با دو پروتون حالت مختلف
همچنانکه میبینیم، تعداد فرایندهای تشکیل یک هسته مرکب از یک پروتون و یک نوترون بیشتر از دو حالت دیگر است. در نظر گرفتن عامل رنگ باعث می شود که تعداد فرایندهای وقوع در یک عدد ثابت ضرب شود که میتوان آن را نادیده گرفت، چرا که تنها فراوانی نسبی برای ما مهم است. اکنون تعداد فرایندهای وقوع تشکیل هستهای با سه نوکلئون را بررسی میکنیم.
الف- هستهای با ۳ پروتون (هستهای با ۶ کوارک بالا و ۳ کوارک پایین)
(۵-۵)
در این رابطه، از رابطه ترکیباتی استفاده می شود. در رابطه (۵-۵) عامل تعداد حالات تشکیل نوکلئون اول که در اینجا تعداد حالات انتخاب دو کوارک بالا از بین ۶ کوارک بالای موجود میباشد و عدد ۳ تعداد حالات انتخاب تک کوارک پایین از بین ۳ کوارک پایین موجود میباشد، تعداد حالات تشکیل نوکلئون دوم و …. و عامل به خاطر تمیز ناپذیری پروتونها و مهم نبودن ترتیب تشکیل پروتونها آمده است.
b- هستهای با دو پروتون و یک نوترون (هسته ای با ۵ کوارک بالا و ۴ کوارک پایین)
(۵-۶)
در اینجا عامل ، تعداد حالات تشکیل تک نوترون میباشد.
c- هستهای با یک پروتون و دو نوترون (هستهای با ۴ کوارک بالا و ۵ کوارک پایین)
(۵-۷)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 05:50:00 ب.ظ ]
|