دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – ۲-۱۱- اهمیت ضرورت آسیبشناسی نظام برونسپاری – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
جدول ۲-۳: چرخه حیات برونسپاری گاتنر
راهبرد برونسپاری:
ارزیابی و انتخاب:
توسعه قرارداد:
مدیریت برونسپاری:
همراستایی
شناسایی
مدل نظارت
ارتباط
ارزیابی سازمانی
توسعه ضوابط
انتخاب معیارها
تخمین بهرهوری
قابلیتهای درونسازمانی
فرایند انتخاب
روشهای پرداخت
اهداف:
-رسیدن به اهداف کسبوکار
– نوآوری و کیفیت – بهرهوری
بررسی بازار
شرایط
تصمیمات ساخت یا خرید
فرصتهای شراکت
پیشبینی تغییرات
تجزیهو تحلیل خطر
۲-۹- انواع برونسپاری
برونسپاری مانند هر فعالیت با توجه به ماهیت آن، طبقهبندیهای گوناگونی دارد؛ که اهم آن را از دیدگاه صاحبنظران بررسی میگردد.
چشم براه و مرتضوی (۱۳۸۹) انواع برونسپاری را به شرح زیر تقسیمبندی نمودهاند.
جدول ۲-۴: انواع برونسپاری بر اساس طبقهبندی حوزهای
حوزه
نوع برونسپاری
محصولات
خدمات
ساخت و تولید
خدمات پشتیبانی (نگهبانی و امنیت، سرایداری،خدمات غذا و …)
خدمات و سرویسهای اطلاعاتی
برنامهریزی و کنترل پروژه
تدارکات
خدمات رفاهی
امور حقوق کارکنان
انبارداری و مدیریت موجودی
امور نیروی کار موقت
فردی
وظیفهای
فرایند
واگذاری وظایف یک حسابدار یا فرزکار
واگذاری وظایف بخش جوشکاری یا حسابداری
واگذاری کل فرایند تولید یک قطعه
سطح عملیاتی
استراتژیک
برحسب دیدگاهها و دستهبندیهای مختلف، انواع گوناگونی از برونسپاری را میتوان برشمرد. یکی از انواع دستهبندیهای برونسپاری در جدول زیر نشان دادهشده است (رودریگز و دیگران،۲۰۰۴)
جدول ۲-۵: انواع برونسپاری بر اساس معیارهای طبقهبندی
معیار طبقهبندی
نوع برونسپاری
سطح تصمیمگیری
برونسپاری راهبردی یا استراتژیک
برونسپاری تاکتیکی یا سنتی
حجم برونسپاری
برونسپاری کلی
برونسپاری انتخابی یا بخشی
میزان برونسپاری (ادغام)
برونسپاری عرفی
نیمه برونسپاری
روابط ویژه
برونسپاری گروهی یا داخلی
برونسپاری غیر گروهی یا خارجی
واپایش (کنترل) اداری
برونسپاری عملکرد
برونسپاری منابع
مالکیت
برونسپاری در بخش خصوصی
برونسپاری در بخش دولتی
انواع دیگری از برونسپاری نیز وجود دارد که عبارتاند از: برونسپاری فرایند کسبوکار[۳۳]، برونسپاری فرایند دانش[۳۴]، برونسپاری فناوری اطلاعات[۳۵]، برونسپاری انتقالی[۳۶]، هم سپاری[۳۷]، برونسپاری عقبگرد[۳۸]، برونسپاری تغییر تجارت، برونسپاری ارزشافزوده، برونسپاری اینترنتی، برونسپاری اشتراکی[۳۹] (مشترک)، برونسپاری چندگانه[۴۰]، برونسپاری روستایی[۴۱] و درونسپاری
۲-۱۰- فرایند برونسپاری
اکبری و امانی (۱۳۸۳) تعاریف متعددی از مراحل فرایند برونسپاری در مطالعات مختلف بیانشده است. بهطورکلی مراحل برونسپاری را میتوان شامل: تعیین واحد تصمیمگیرنده مناسب، تعیین فعالیتهای قابل برونسپاری، انتخاب پیمانکار، تنظیم قرارداد برونسپاری، مدیریت و کنترل فرایند و درنهایت تصمیمگیری درباره خاتمه روابط برونسپاری دانست. (بابایی، ۱۳۸۹)
کیوی و سلمان زاده (۱۳۸۲) مطالعات متعددی در خصوص طراحی و تعیین شاخصهای پیش ارزیابی به منظور انتخاب پیمانکاران صورت پذیرفته است. مهمترین بحث در رابطه با شاخصهای پیش ارزیابی، متناسب بودن شاخصها با اهداف سازمانی، همسویی با استراتژی سازمان، اعتبار در طول زمان و امکان بازخورد سریع و دقیق میباشد. (بابایی، ۱۳۸۹)
بر اساس آمار جهانی بیش از ۹۰٪ شرکتها حداقل یکی از فعالیتهای خود را برونسپاری میکنند و بر اساس آخرین گزارشها حدود ۳۰٪ آن ها پس از ۲ سال از برونسپاری خود ابراز نارضایتی کردهاند. برونسپاری دربرگیرنده بیش از ۸۰ معیار اندازهگیری است که این امر نشان میدهد چگونه شرکتها تلفیقی منطقی از برنامهریزی و اجرا را ارائه مینمایند. اندازهگیریها و شیوه های بهکارگیری برونسپاری در شرکتهای مشهور مانند «جنرال الکتریک، جنرال موتورز، آی بی ام، دیسنی، فایزر و مایکروسافت» مؤید این است.
حجم برونسپاری جهانی به میزان ۳۵۰ میلیارد دلار با بیش از ۲ میلیارد قرارداد در سال ۲۰۰۲ برآورد میشود که حدود ۶۰٪ استفاده کنندگان از آن رضایت داشتهاند. همچنین این گزارش نشان میدهد شرکتهایی که برای دستیابی به بهرهوری و کارایی[۴۲] از برونسپاری استفاده کردهاند برخی موفق و برخی دیگر ناموفق بودهاند. محققان حدس میزنند که بیش از ۳ میلیون شغلهای مدیریتی تا سال ۲۰۱۵ در کشور آمریکا از بین خواهد رفت و به کشورهای هندوستان و چین و روسیه و فیلیپین منتقل خواهد شد. (اشرف زاده،۱۳۸۳)
موضوع مهمی که در رابطه با برونسپاری خدمات فناوری اطلاعات مطرح است این است که با توجه به عمومیت یافتن برونسپاری خدمات فناوری اطلاعات نزد سازمانهای مختلف، افزایش رضایت مشتریان به طور طبیعی به چالشی اساسی برای تأمینکنندگان خدمات، همچنین سازمان مشتری تبدیلشده است. ازآنجاییکه رضایت مشتریان در موفقیت فرایند برونسپاری و تداوم قراردادهای برونسپاری بسیار ضروری است و با توجه به افزایش محیطهای رقابتی و گزارشهای مربوط به کاهش نرخ موفقیتهای برونسپاری، سنجش و ارزیابی رضایت مشتریان به امر مهمی تبدیلشده است. (سدیری جوادی، ۱۳۹۰)
۲-۹-۱ شیوه انتخاب فعالیتها برای برونسپاری
جهت انتخاب فعالیتهای جهت برونسپاری میبایست عواملی موردبررسی قرار گیرد که عبارتاند از: تعیین کلیدی بودن فعالیت، بررسی وجوه قانونی، ملاحظات بازار، آنالیز هزینه و عملکرد، بررسی قابلیت مدیریت بر ارائهدهنده خدمت، بررسی قابلیت مدیریت بر فرآیندهای جدید و ارزیابی ریسک میباشد.
۲-۱۱- اهمیت ضرورت آسیبشناسی نظام برونسپاری
هر فرایند سیستمی از چهار بخش تشکیلشده است که این چهار بخش عبارتاند از: ورودی، پردازش، خروجی و بازخورد. هر بخش این فرایند نیازمند برنامهریزی جهت کارکرد صحیح میباشد. نتایج صحت و دقت برنامه های تدوینشده از هر حیث در بخش بازخورد قابلمشاهده است. در صورتیکه به نتایج بازخورد اهمیت داده نشود و نسبت به رفع آن اقدام نشود باعث بروز مشکلاتی در ارائه خدمات سازمان و دیگر کارکردهای سازمانی میگردد؛ بنابرین از بازخوردهای سیستم میتوان به آسیبهای نظامهایی که در سازمان در حال اجرای میباشند پی برد و نسبت به ایجاد راهکارهای بهبود آن چارهاندیشی نمود؛ که یکی از راهکارهای که در جهت بهبود سیستم توسط متخصص توصیه میگردد نظام برونسپاری جهت حل مشکلات مطرحشده در بخش بازخورد میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 03:23:00 ب.ظ ]
|