دانلود پایان نامه ارزیابی اقدامات حفاظت آب و خاک ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
فعالیتهایی در سطح محلی که ظرفیت تولید زمین را در مناطقی که تحت تأثیر یا مستعد به تخریب هستند نگهداری و یا افزایش میدهد (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۰- تخریب زمین[۲۵]
زمین تخریب شده زمینی است که به دلیل فرآیندهای طبیعی یا انسانی، دیگر قادر به نگهداشتن وضعیت اقتصادی و یا عملکرد واقعی اکولوژیکی خود نیست. چندین مورد در ارتباط با تخریب زمین وجود دارد که تمامی آنها میتوانند در کاهش محصولات کشاورزی و دیگر خدمات اکوسیستم تأثیرگذار باشند که مهمترین آنها عبارتند از: (لینیگر، ۲۰۰۸).
الف- تخریب خاک:[۲۶] کاهش در ظرفیت تولید خاک به طوری که ناشی از فرسایش خاک و تغییر در عملکرد فیزیکی، شیمیایی، آبشناسی، و بیولوژیکی خاک میباشد.
ب- تخریب پوشش گیاهی:[۲۷] کاهش کمی و کیفی (نوع و ترکیب گونه ها و …) ذیتوده طبیعی و کاهش پوشش گیاهی زمین، کاهش گونه های خوشخوراک بومی و سازگار، تکثیر گونه های خارجی یا مهاجم.
ج- تخریب آب:[۲۸] زوال کمی و کیفی در منابع آب سطحی و زیرزمینی (به عنوان مثال مشکلات ناشی از خشکی و رطوبت خاک).
د- تخریب اقلیم:[۲۹] تغییرات کوچک و بزرگ مقیاس در وضعیت اقلیمی، که باعث افزایش احتمال ضرر و زیان در محصول می شود.
ه- تلفات در اراضی زراعی در نتیجه توسعه شهری و صنعتی:[۳۰] کاهش در زمینهای مورد استفاده یا زمینهایی که پتانسیل تولید محصولات کشاورزی دارند که ناشی از تغییر کاربری زمینهای کشاورزی به شهری، صنعتی و استفادههای ساختمانی است. لازم است که تأکید شود اثرات متقابل و تنگاتنگی بین این موارد وجود دارد و بر تخریب اراضی تأثیر می گذارد.
۱-۲-۱۱- تخریب فیزیکی[۳۱]
مربوط به تخریب ساختمانی خاک توسط فرسایش پاشمان و در اثر از بین رفتن پوشش سطحی خاک و بارانهای شدید میباشد (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۲- مرحله پیشگیری[۳۲]
مربوط به اقدامات مدیریتی در حفاظت آب و خاک است. علائمی از تخریب اولیه در منابع طبیعی مشاهده میگردد؛ ولی هنوز تخریب شروع نگردیده است. لذا در این مرحله با اقدامات مدیریتی منابع سعی میگردد تا علائم تخریب از بین روند (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۳- مرحله کاهش[۳۳]
عمل مداخله در کاهش تخریبی که در حال پیشرفت است. این عمل در مرحله ای انجام میگیرد که تخریب در حال شروع شدن است. هدف اصلی جلوگیری از تخریب بیشتر و شروع به اصلاح منابع و عملکرد آنهاست (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۴- مرحله احیاء[۳۴]
مرحله احیاء زمانی است که زمین کاملاً تخریب شده، به طوری که امکان استفاده از آن دیگر میسر نمی باشد و زمین عملاً غیر قابل بهره برداری شده و برای بازگرداندن آن نیاز به اقدامات سنگین سازهای، گیاهی، و مدیریتی بوده و به مدت زمان و هزینه بیشتری برای مقابله نیاز است (لینیگر، ۲۰۰۸).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱-۲-۱۵- کاربری اراضی[۳۵]
به فعالیتهای انسانی که مستقیماٌ مربوط به زمین یا به کار بردن ترکیبی از منابع آن و یا اثرگذاری بر روی آن هستند گفته می شود. به اصطلاح به مجموعه ای از فعالیتها در هر نقطه از دنیا که با هدف سود و تولید بیشتر انجام میگیرد گفته می شود. یک کاربری اراضی معین و مشخص، ممکن است برای یک مکان خاص، و یا چندین مکان تعیین شود. کاربری اراضی یک پارامتر مهم، مربوط به تخریب خاک، و حفاظت آب و خاک است (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۶- کاربران اراضی[۳۶]
اشخاص یا نهادههایی که تکمیل کننده یا نگهدارندهی حفاظت زمین هستند شامل اشخاص، کشاورزان در مقیاس کوچک یا بزرگ، گروه ها (جنس، سن، وضعیت، ذینفع)، شرکتهای تعاونی، کارخانههای صنعتی، مؤسسات دولتی و… هستند (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۱۲-۱۷- طول دوره رشد (LGP)[37]
دورههایی که بارش بیشتر از ۵/۰ برابر تبخیر و تعرق پتانسیل، و دمای بیشتر از ۵/۶ درجه سانتی گراد باشد، را طول دوره رشد مینامند (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸- گروه های فنآوری حفاظت آب وخاک
۱-۲-۱۸-۱- کشاورزی حفاظتی
(اصولاً اقدامات زراعی) این گروه توسط سیستمهایی مشخص می شود که سه اصل اساسی را رعایت می کند. حداقل به هم زدگی خاک، درجه پوشش خاک دائمی و تناوب زراعی را شامل می شود (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۲- کود/ کمپوست (اصولاً اقدامات زراعی)
به کاربردن کودهای آلی و کمپوستها به منظور بهبود حاصلخیزی خاک، و به طور همزمان افزایش بهبود ساختمان خاک (مقابله با فشردگی خاک، وسله بستن خاک) و بهبود نفوذپذیری سطحی و عمقی را شامل می شود (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۳- نوارها/ پوشش گیاهی (اصولا اقدامات گیاهی)
در این گروه، گراسها یا درختان به روشهای گوناگون به کار برده می شود. در مورد نوارهای گیاهی اغلب منجر به ایجاد پشتهها، تراسها به دلیل فرسایش ناشی از شخم (جابه جایی خاک به سمت پایین شیب) در خلال کشت میشوند. در موارد دیگر، اثرات پوشش گیاهی چند منظوره شامل افزایش پوشش زمین، بهبود ساختمان خاک، نفوذپذیری، و به همان اندازه کاهش فرسایش توسط آب و باد میباشد (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۴- تلفیق جنگل با زراعت
به سیستم کاربری اراضی گفته می شود که درختان در حال رشد در ترکیب با محصولات زراعی، چراهگاه، یا مراتع و معمولاً در کنش متقابل اکولوژیکی و اقتصادی بین ترکیب سیستمها وجود دارند (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۵- جمعآوری آب (سازه با گیاهی)
جمعآوری آب و متمرکز کردن رواناب حاصل از باران برای تولید محصول، یا برای بهبود کارایی گراسها و درختان در مناطق خشک، کمبود رطوبت فاکتور محدودکنندهی اول است، را جمعآوری آب گویند (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۶- کنترل خندق (ترکیبات سازهای با گیاهی)
کنترل خندق در بر گیرندهی مجموعه ای از اقدامات که نشان دهنده این مشخصه و نوع شدید فرسایش، زمانی است که زمین نیاز به احیا دارد. در این گروه، یک محدوده سراسری از اقدامات مختلف و ترکیبی وجود دارد. البته بندهای سازهای در منطقه غالب میباشد که اغلب با گیاهان دائمی تثبیت می شود. به طور معمول، فنآوریها در سرتاسر حوزه آبخیز به کار برده میشوند (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۷- تراس/سکوها (سازهای، اما اغلب ترکیب شده با گیاهی و یا زراعی)
سکوها انواع مختلفی دارند از سکوهای شیبدار به سمت شیب گرفته تا سکوهای تخت، یا بدون سیستم زهکشی (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۸- مدیریت مراتع (اقدامات مدیریتی با ترکیب اقدامات گیاهی و زراعی)
بهبود مدیریت مراتع مربوط به کنترل تغییرات و تنظیم فشار چرا با احداث حصار آغاز، و سپس با به کاربردن چرای تناوبی یا قطع و حمل علوفهها و اصلاح پوشش گیاهی و تغییر مدیریت ادامه پیدا می کند (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۲-۱۸-۹- دیگر فنآوریها
این گروه شامل ترکیبی از فنآوریهای مورد مطالعه است. برای مثال به کار بردن آبیاری قطرهای تا افزایش راندمان آبیاری، تثبیت تپههای ماسهای، تیمار جنگل، و احیای اراضی معدنکاوی میباشد (لینیگر، ۲۰۰۸).
۱-۳- ضرورت انجام تحقیق
مطابق با نقشهی جهانی تخریب خاک توسط GLASOD، تخریب خاک توسط انسان در جهان باعث ۶/۵۵ درصد فرسایش آبی، ۹/۲۷ درصد فرسایش بادی، ۲/۱۲ درصد تخریب شیمیایی، و ۲/۴ درصد تخریب فیزیکی شده است (اولدمن[۳۸] و همکاران، ۱۹۹۱).
پدیده فرسایش در حال حاضر به یکی از مشکلسازترین و در عین حال حساسترین معضل بشر تبدیل گردیده است؛ به طوری که از ۵۰۰ میلیون هکتار زمین زراعی موجود جهان، مقدار ۴۳۰ میلیون هکتار از این اراضی در فاصلهی سالهای ۱۹۶۰ تا ۲۰۰۰ میلادی، به دلیل فرسایش از دست رفته است (صوفی، ۱۳۸۳).
مطالعات انجام شده توسط پی منتل[۳۹] و همکاران (۱۹۹۲)، نشانگر این است که حدود ۳۵ درصد از سطح خشکیهای کرهی زمین به نوعی تحت تأثیر عملکرد فرسایش خاک میباشند. اما در بین انواع فرسایش، فرسایش آبی یکی از اشکال مهم تخریب اراضی و محیط زیست است؛ به نحوی که با تخریب فیزیکی خاک و از دسترس خارج نمودن مواد و عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان، پس رفت کمی و کیفی خاک حاصل می شود. در حدود ۱۲۵ میلیون هکتار از اراضی ایران دارای فرسایش خاک خارج از حد طبیعی است (دهقان، ۱۳۶۳).
طبق برآورد سازمان خواربار و کشاورزی جهانی در سال ۱۹۸۰ میلادی، بیش از ۵۶ میلیون هکتار از اراضی ایران در معرض خسارات ناشی از فرسایش آبی بالاتر از ۱۰ تن در هکتار در سال بوده است. حوزه های آبخیز سدهای کشور دارای ۲۵۰ میلیون متر مکعب در سال رسوبدهی میباشند و بیش از ۵۰۰ میلیون متر مکعب رسوب نیز به شبکه های آبیاری و زهکشی وارد می شود. ۹۱ میلیون هکتار از عرصه های آبخیز مولد هرز آب است و در سال معادل ۹۷/۶۱ میلیارد متر مکعب جریان سطحی مازاد شکل مییابد. بیش از ۲۵۵ شهر و آبادیهای فراوان و قناتها و اراضی زراعی و بخشهای قابل توجهی از جادهها و راههای ارتباطی در مناطق سیلگیر واقع شده اند. در بخش کشاورزی هر سال بیش از ۲ میلیارد متر مکعب خاک حاصلخیز در اثر فرسایش خاک از اراضی شسته شده و باعث از بین رفته هزاران هکتار زمین و کاهش تولید محصول میگردد (مدیریت طرح جامع منابع طبیعی و آبخیزداری در فارس الگویی برای کشور، ۱۳۸۵).
با وجود اقدامات فراوان آبخیزداری و تأثیر مهم این اقدامهای در حفاظت آب و خاک، جلوگیری از سیل، کاهش فرسایش و افزایش درآمد بهرهبرداران، به دلیل عدم وجود روش کار واحد و استاندار، متخصصان آبخیزداری قادر نیستند به معرفی اقدامات مناسب و نتایج کار خود در اقلیمهای مختلف پرداخته و مسئولین، تصمیمسازان و تصمیم گیران کشور را در اختصاص بودجه های کافی برای جرای عملیات در سطح وسیع و مدت زمان کم توجیه سازند. به نظر میرسد اگر بتوان از یک روش استاندارد که در سایر کشورهای دنیا به کار رفته و نقاط ضعف و قوت آن مشخص شده استفاده نمود، قادر خواهیم بود هم مسئولین را با نتایج اقدامات انجام شده آشنا و آنان را در تأثیر بودجه های لازم و به موقع قانع کرد و هم به بهرهبرداران و کارشناسان سایر مناطق اطلاع رسانی نمود تا از فنآوریهای موفق و مفید برای شرایط مشابه استفاده نمایند.
با وجود اختصاص بودجه های در حد توان (۲۰ میلیارد تومان بودجهی مختص استان فارس در سال ۱۳۸۸) و صرف انرژی بسیار فراوان توسط کارشناسان این رشته در ایران متأسفانه عدم استفاده از روش استاندارد جهانی WOCAT، سبب گردیده تا در نقشهی جهانی اقدامات حفاظت آب و خاک کشور ایران فاقد اطلاعات، معرفی شود. استفاده از این روش استاندارد جهانی، را قادر خواهد کرد تا به معرفی اقدامهای موفق خود در سطح بین المللی بپردازد، با بهره گرفتن از این برنامه میتوان اثرات اقدامات متنوع آبخیزداری را در شرایط مختلف اکولوژیکی به صورت واقعه و کیفی تعیین و ارائه نموده، که در کدام یک از چالشهای موجود در حوزه های آبخیزداری این اقدامات موثر بوده اند، همچنین میتوان هزینه های مصرفی را کاهش و به دیگر اقدامات در حوزه ها اختصاص داد. لذا کاربرد برنامهی WOCAT از چند بعد حائز اهمیت است.
۱-۴- اهداف تحقیق
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 05:28:00 ب.ظ ]
|