پژوهش های پیشین در مورد امکان سنجی فرآوری کانه ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
MnO2 + n(C6H10O6) + H2SO4 = MnSO4 + CO2 + H2O
طی این آزمایشها اندازه ذرات ماده CMK بررسی شده که با کاهش ابعاد این ذارت تا ۱/۰ میلیمتر نرخ لیچینگ منگنز به بیشتر از ۹۰ درصد میرسد. همچنین برای تعیین میزان اثرگذاری CMK در لیچینگ، مقایسه ای با اسیداکسالیک صورت گرفته است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل۲- ۸- تاثیر مقدار کاهنده بر نرخ لیچینگ منگنز[۲۲]
بر اساس نتایج و نمودار شکل ۲-۸، با افزایش مقدار CMK تا حدود ۲/۱ بیشتر نسبت به حالت تئوری، نرخ لیچینگ منگنز تا ۹۴ درصد افزایش مییابد[۲۲].
برای بازیافت باتریهای مصرف شدهی کربن- روی و همچنین باتریهای قلیایی تنها از روش تجمع و دفن در محل زبالهها استفاده می شود. اما این روش با محدودیت محل ذخیره و پیامدهای خطرناک همراه است. از روشهای تشویه برای بازیافت و استخراج روی و منگنز از این نوع باتریها میتوان استفاده کرد. با این حال، انتشار گازهای ناشی از سوزاندن در حرارت بالا (۶۰۰ درجه سانتی گراد) و تقاضای انرژی بالا از اشکالات بزرگ روش تشویه است. از سوی دیگر، فرآیندهای هیدرومتالورژی مزایای اصلی دارند که شامل عملکرد نسبتا ساده، تقاضای کم انرژی و انتشار نشدن گاز در هوا هستند. در یک تحقیق در کشور ترکیه، که بر روی این نوع باتریها انجام شده است، در دو محیط اسیدی، اسیدسولفوریک و اسید هیدروکلریک با اسید اکسالیک به عنوان کاهنده در لیچینگ باتریهای قلیایی و باتریهای کربن- روی استفاده شده است. آزمایشهای این تحقیق به روش فاکتوریل کامل ۲۴ طراحی و انجام گرفته است. پارامترهای متغیر در این آزمایشها، درصد جامد پالپ، دما، مقدار اسید سولفوریک یا مقدار اسید هیدروکلریک، غلظت اسید اکسالیک بوده است[۲۳].
با بهره گرفتن از اسیداکسالیک، MnO2 طبق واکنشهای زیر در دو محیط اسیدی لیچینگ می شود:
MnO2 + ۲HCl + C2H2O4 = MnCl2 + ۲H2O + 2CO2
MnO2 + H2SO4 + C2H2O4 = MnSO4 + ۲H2O + 2CO2
در این آزمایشها علاوه بر منگنز مقدار بازیابی روی نیز مدنظر بوده است. بازیابی منگنز و روی، با افزایش مقدار اضافی از اسید اکسالیک در محلولهای سولفوریک اسید و هیدروکلریک اسید کاهش مییابد. به طوریکه بازیابی منگنز به ۷۰-۸۰ درصد و بازیابی روی به ۲۰-۳۰ درصد میرسد، که این نتیجه به دلیل رسوب رویاکسالات و منگنزاکسالات در محلول لیچینگ است. اما این تفاوت به متفاوت بودن میزان حلالیت این دو اکسالات در محلول مربوط می شود. بنابراین، میزان انحلال منگنز اکسالات نسبت به رویاکسالات بیشتر است. نتایج حاصل نشان داده است که گرچه نوع اسید مورد استفاده در لیچینگ بر روی بازیابی منگنز تاثیر چندانی ندارد، نوع کاهنده به شدت بر لیچینگ منگنز اثرگذار است[۲۳].
مقایسه اسیداکسالیک، اسیدسیتریک و اسیدآسکوربیک در یک تحقیق بر روی باتریهای کربن-روی و باتریهای قلیایی انجام شده است. در این تحقیق برای انجام آزمایشها از روش فاکتوریل کامل ۲۴ و همچنین از اسیدسولفوریک و اسیدهیدروکلریک و کاهندههای ارگانیک (اسید سیتریک، اسید آسکوربیک و اسید اکسالیک) استفاده شده است. پارامترهای مورد بررسی، درصد جامد پالپ، مقدار اسید سولفوریک و اسید هیدروکلریک، مقدار کاهندهها (اسید اکسالیک، اسید سیتریک و اسید آسکوربیک) و دما بوده اند. اسید اکسالیک بر خلاف اسید سیتریک و اسید آسکوربیک؛ به دلیل تشکیل کمپلکس با روی (رویاکسالات) و رسوب این کمپلکس، بازیابی روی را کاهش میدهد اما منگنز بازیابی بالایی دارد. از سوی دیگر، با بهره گرفتن از اسید سیتریک و اسید آسکوربیک به عنوان کاهنده، میتوان به بازیابی ۹۸ تا ۱۰۰ درصد برای منگنز دست یافت. زمان انجام همه آزمایشها ۳ ساعت بوده است. بازیابی منگنز با افزایش دما از ۳۰ درجه سانتی گراد تا ۹۰ درجه سانتی گراد، افزایش یافته است. استفاده از اسید سیتریک و اسید آسکوربیک به عنوان کاهنده در هر دو محیط اسیدی (اسیدسولفوریک و اسید هیدروکلریک) برای استخراج همزمان منگنز و روی از باتریهای قلیایی موثر بوده است. بر اساس نتایج بدست آمده، اگرچه اسیدسولفوریک بر بازیابی روی نسبتا تاثیر داشته اما اسید هیدروکلریک در بازیابی منگنز قویتر (۱۲درصد بیشتر از اسیدسولفوریک) عمل کردهاست[۲۴].
در مطالعه ای که بر روی نمونه کانسنگ منگنز در کشور چین صورت گرفته، لیچینگ این نمونه با بهره گرفتن از اسید سولفوریک و ملاس نیشکر[۱۲] به عنوان کاهنده انجام شده است. در این پژوهش مقدار اسید سولفوریک، مقدار ملاس نیشکر، دما و زمان در محدودههای متفاوت آزمایش شده اند. این نوع کاهنده به دلیل ارازن قیمت بودن و موثر بودن در کاهش منگنز مورد استفاده قرار گرفته است. واکنشهایی که ساکاروز و یا گلوکز با MnO2 می دهند، به صورت زیر است[۲۵]:
۲۴MnO2 + C12H22O11 + ۲۴H2SO4 = ۲۴MnSO4 + ۱۲CO2 + ۳۲H2O
۱۲MnO2 + C6H12O6 + ۱۲H2SO4 = ۱۲MnSO4 + ۶CO2 + ۱۸H2O
مقدار کاهنده از ۱۰ گرم بر لیتر تا ۷۰ گرم بر لیتر متغیر بوده، و همانطورکه در شکل ۲-۹ مشاهده می شود، بازیابی منگنز با افزایش مقدار کاهنده افزایش یافته ولی این افزایش در مقدار کاهنده باعث کاهش انحلال آهن در محلول لیچ شده است.
شکل۲- ۹-اثر غلظت ملاس نیشکر بر بازیابی منگنز[۲۵]
در دمای مشخص و غلظت اسید سولفوریک اولیه، با افزایش غلظت ملاس نیشکر و افزایش بازیابی منگنز و همچنین افزایش غلظت یون H+ ، انحلال آهن کاهش مییابد. بر اساس نتایج آزمایشها، افزایش غلظت اسید سولفوریک و دما تاثیر مثبت بر بازیابی منگنز گذاشته، و در دمای ۹۰ درجه سانتی گراد و با غلظت اسید سولفوریک به مقدار ۹/۱ گرم بر لیتر ، تقریبا همه منگنز موجود بازیابی شده است[۲۵].
سنگ معدنهای منگنز دیاکسید از گابن و چین توسط ضایعات چای[۱۳] و اسیدسولفوریک رقیق لیچ شده اند. ضایعات چای یک منبع غنی در چین به شمار می آید و می تواند به عنوان کاهندهی بیخطر و زیستی از آن استفاد کرد. ترکیبات ضایعات چای شامل، پلی ساکارید، پلیفنلهای چای، سلولز و اسیدهای آلی هستند که در محلولهای اسیدی هیدرولیز شده و به صورت گلوکز منتشر میشوند. از این رو استفاده از این منبع به عنوان کاهنده، ارزان ، در دسترس و بی خطر میباشد. در این تحقیق، غلظت اسید سولفوریک، مقدار ضایعات چای، نسبت L/S و دما و زمان لیچینگ این دو سنگ معدن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان دادهاند که با افزایش غلظت اسیدسولفوریک از ۱ مولار به ۲ مولار، بازیابی منگنز به شدت افزایش یافته است. این می تواند به دلیل، پیشرفت سریع درجه هیدرولیز پلیساکارید و سلولز با افزایش غلظت اسیدسولفوریک باشد (شکل۲-۱۰). بر همین اساس، با افزایش نسبت ضایعات چای به مقدارکانسنگ در هر دو نمونه سنگ معدن، بازیابی منگنز به شدت افزایش یافتهاست. اما با افزایش بیشتر این نسبت به مقدار ۱۰:۴ ، بازیابی سنگ معدن گابن به ۹۷ درصد و برای سنگ معدن چین، بیشتر از ۹۰ درصد منگنز کانسنگ با نسبت ۱۰:۱ بازیابی شده است (شکل۲-۱۱). مقدار ضایعات چای به مقدار منگنز موجود در کانسنگ بستگی دارد، و با کاهش منگنز کاهش مییابد[۲۶].
شکل۲-۱۰- اثر غلظت اسیدسولفوریک بر بازیابی منگنز[۲۶] شکل۲-۱۱- اثر نسبت وزنی کانسنگ به کاهنده بر بازیابی منگنز[۲۶]
مطابق شکل، با افزایش نسبت L/S، بازیابی منگنز در هر دو نمونه کانسنگ به سرعت افزایش یافته است. با نسبت L/S بیشتر از ۵/۷، نرخ استخراج تقریبا ۱۰۰درصد بوده که نشان میدهد واکنش لیچینگ به تعادل نزدیک شده است. با افزایش زمان و دمای هر دو نمونه، بازیابی پیشرفت داشته است. در مدت زمان ۸ ساعت و دمای ۳۶۸ درجه کلوین، بازیابی نمونه کانسنگ گابن ۴/۹۷درصد و بازیابی نمونه ی کانسنگ چین ۸/۹۹درصد بوده است (شکل۲-۱۲) [۲۶].
شکل۲-۱۲- بازیابی منگنز بر حسب زمان در دماهای مختلف (a )کانسنگ منگنز چین، (b) کانسنگ منگنز گابن[۲۶]
۲-۷-۴ لیچینگ الکترو-کاهشی
در این روش منگنز مواد معدنی در محلولی حل میشوند که پتاسیل آنها به طور بالقوه کنترل می شود. بر این اساس، به دلیل نیمه هادی بودن منگنز دیاکسید، از آن به عنوان الکترود استفاده می شود. در مطالعات بر روی این روش مشخص شده کهMnO در اسید و تحت شرایط کاهش به آسانی محلول می شود. مطالعات چرخههای ولتامتری در الکترودهای کربن و ترکیبات معدنی نشان داده است که بیشترین حالت کاهش منگنز در صفر میلیولت نسبت به الکترود جیوه (به عنوان الکترود مرجع) رخ دادهاست. غلظت اسید، زمان واکنش و پتانسیل کاربردی بر سرعت واکنش و میزان استخراج منگنز از کانسنگ تاثیرگذار است. سرعت احیاء با افزایش اسیدته، افزایش یافته است. واکنشها به صورت زیر است[۱۴].:
MnO2 + ۴H+ + ۲e– = Mn2+ + H2O
MnO2 + H+ + e– = MnOOH
MnOOH+ 3H+ + e– = Mn2+ + H2O
با انباشته شدنMnOOH به اندازه کافی بر سطح MnO2 ، کاهش بیشتر به Mn(OH)2 رخ میدهد:
MnOOH + H+ + e– = Mn(OH)2
روند اصلی کاهش در آزادسازی H+ به دست آمده است. در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد، بازیابی بسیار ضعیفی از فلزات ثبت شدهاست. تحت شرایط بهینه، در دمای ۷۰ درجه سانتی گراد، با انحلال ۵۰ گرم بر لیتر اسیدسولفوریک و پتانسیل صفر میلیولت، منگنز به طور کامل و ۵۶ درصد آهن در ۴۵ دقیقه بازیابی شدهاست[۱۴].
۲-۷-۵ لیچینگ همزمان منگنز (IV) و کانیهای سولفیدی
مقاله های بسیاری درباره لیچینگ همزمان منگنز اکسید و کانیهای سولفیدی در محلولهای اسیدی(اسید سولفوریک یا هیدروکلریک اسید) انجام شدهاست. کانیهای سولفیدی در این فرایند به عنوان کاهنده و منگنز دیاکسید به عنوان اکسنده عمل می کند. این کانیها شامل گالن، پیریت، اسفالریت، روی مات، نیکل مات هستند. پارامترهای کلیدی در این فرآیندها، نسبت MnOx:MeS ، غلظت اسید، دما و زمان لیچینگ هستند. از این سولفیدها، پیریت به دلیل
حذف شدن، آهن موجود به آسانی به عنوان آهن اکسید یا آهن هیدرواکسید در حضور اکسیژن، و
جایگزین آهن (II) به عنوان کاهنده در فرایند لیچینگ در غیاب اکسیژن؛ موثرتر خواهد بود[۱۴].
۲-۷-۶ لیچینگ با هیدروژن پراکسید
فرایند لیچینگ یک مرحله ای و همزمان نقره و منگنز در یک تحقیق انجام شد. در این فرایند از هیدروژن پراکسید به عنوان کاهنده و اسیدسولفوریک استفاده شد. طبق واکنشهای زیر هیدروژن پراکسید دو نقش ایفا می کند: ماده اکسید کننده نقره و کاهنده برای منگنز دیاکسید[۱۴].
MnO2 + H2O2 + ۲H+ = Mn2+ + ۲H2O + O2
۲Ag + H2O2 + ۲H+ = ۲Ag + + ۲H2O
بر اساس نتایج، در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد و مدت زمان ۲ ساعت بازیابی منگنز ۹۸ درصد و بازیابی نقره ۵۸ درصد شده است[۱۴].
برای استخراج منگنز از کانهی پیرولوزیت، در یک پروژه لیچینگ از اسید سولفوریک و هیدروژن پراکسید به عنوان کاهنده استفاده شده است. مشخص شده است که منگنز در محلولهای اسیدی به صورت Mn2+ خارج می شود. به منظور لیچینگ منگنز، H2O2 انتخاب شده است؛ چون از لحاظ ترمودینامیکی قادر است به عنوان کاهنده برای MnO2 عمل کند. شیمی H2O2 در محلولهای اسیدی به صورت واکنشهای زیر خلاصه می شود[۲۷]:
H2O2 + ۲H+ + ۲e– = ۲H2O
O2 + ۲H+ + ۲e– = H2O2
HO2– + H2O + 2e– = ۳OH–
۲ H2O2 = ۲H2O + O2
HO2– طبق واکنش زیر ، حاصل هیدرولیز H2O2 است:
H2O2 = HO2– + H+
واکنش لیچینگ کاهشی MnO2 با هیدروژن پراکسید در محلول اسیدی، طبق واکنش زیر است:
MnO2 + H2O2 +۲H+ = Mn2+ + ۲H2O + O2
Mn2+ + H2SO4 = MnSO4 + ۲H+
در این تحقیق دور همزن، ابعاد ذرات کانسنگ، مقدار اسیدسولفوریک، مقدار هیدروژن پراکسید، دمای لیچینگ، مدت زمان لیچینگ و نسبت L/S مورد بررسی قرار گرفته است. با افزایش دور همزن لیچینگ منگنز و آهن افزایش یافته، با رسیدن دور همزن به بیشتر از ۳۵۰ دور بر دقیقه، بر لیچینگ بی اثر می شود. برای بررسی اثر ابعاد ذرات بر لیچینگ، در فراکسیونهای ۲۰-۱۰ میکرون ، ۴۴-۳۷ میکرون، ۵۳-۴۴ میکرون ، ۶۲-۵۳ میکرون و ۷۴-۶۲ میکرون آزمایش لیچینگ انجام شده است. با کاهش ابعاد، لیچینگ منگنز افزایش داشته است، اما ابعاد ریزتر از ۴۴-۳۷ میکرون تاثیری بر لیچینگ ندارد و خردایش بیشتر کانه ضروری نبوده است. با توجه به شکل ۲-۱۲، افزایش غلظت اسیدسولفوریک در روند انحلال منگنز تاثیر مثبت داشته و با عث افزایش لیچ منگنز شده است. همچنین بر اساس نتایج و شکل ۲-۱۴، در نبود H2O2 بازیابی منگنز و آهن به ترتیب ۲۵ درصد و ۶۵ درصد بوده، با افزایش مقدار H2O2 تا ۸/۰ مولار بازیابی منگنز به سرعت افزایش یافته و به ۹۲ درصد رسیده است. اما با افزایش بیشتر مقدار H2O2 بازیابی منگنز کاهش و بازیابی آهن افزایش یافته است[۲۷].
شکل۲-۱۳- اثر غلظت اسیدسولفوریک بر بازیابی منگنز[۲۷] شکل۲-۱۴- اثر غلظت هیدروژن پراکسید بر بازیابی منگنز[۲۷]
در حضور H2O2 ،Mn4+ که غیرقابل حل شدن است بهMn2+ محلول تبدیل می شود. همچنین با افزایش غلظت اسید سولفوریک، H+ در محلول افزایش یافته و کاهش منگنز به Mn2+ بیشتر می شود. لیچینگ منگنز و آهن، با افزیش نسبت مایع به جامد از ۱:۱ به ۵:۱ به سرعت افزایش یافته است، و با نسبت مایع به جامد بیشتر از ۵:۱ لیچینگ منگنز به آرامی افزایش مییابد؛ و افزایش دمای لیچینگ از ۴۰ درجه سانتی گراد به ۷۰ درجه سانتی گراد بازیابی منگنز را افزایش داده است[۲۷].
بازیابی منگنز از گرد و غبار قوس کورههای الکتریکی[۱۴] از یک واحد تولیدی فرومنگنز با بهره گرفتن از اسید سولفوریک در لیچینگ کاهشی بررسی شده است. در این آزمایشها از سه ماده اسید اکسالیک، گلوکز و هیدروژن پراکسید به عنوان کاهنده استفاده شده است. آزمایشهای لیچینگ برای بررسی در غلظتهای متفاوت از اسیدسولفوریک، زمانهای متفاوت، مقادیر متفاوت از مواد کاهنده انجام شدهاست. طبق این آزمایشها و نمودار شکل ۲-۱۵، بازیابی منگنز در حضور اسید اکسالیک نسبت به دو کاهندهی دیگر، بیشتر بوده است. همانطور که در شکل ۲-۱۶ نشان داده شده است، با افزایش غلظت اسیدسولفوریک از ۵/۰ مولار به ۲ مولار، بازیابی منگنز از ۸/۲۸درصد به ۳/۳۷ درصد رسیده است. اما واضح است که در غیاب کاهنده لیچینگ منگنز کامل نیست. به منظور رسیدن به بازیابی بالایی از منگنز مواد کاهنده به محلول اضافه شده اند[۲۸].
شکل۲-۱۵- اثر غلظت کاهندههای متفاوت بر بازیابی منگنز[۲۸] شکل۲-۱۶- اثر غلظت اسیدسولفوریک بر بازیابی منگنز[۲۸]
با افزایش دما از ۲۵ درجه سانتی گراد به ۹۰ درجه سانتی گراد بازیابی منگنز از ۳/۶۷ درصد به ۱/۹۸ درصد رسیده است. همچنین براساس نتایج، در آزمایش با هیدروژن پراکسید مشخص شده است که در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد، بازیابی منگنز ۵/۸۲ درصد رسیده است، برخلاف اسیداکسالیک، دماهای بالاتر اثری بر بازیابی منگنز ندارند. در واکنشهای گرمازا، هیدروژن پراکسید به آب و هیدروژن تجزیه می شود؛ در لیچینگ در دماهای بالا (بیشتر از ۵۵ درجه سانتی گراد) و در حضور هیدروژن پراکسید، بازیابی منگنز کاهش مییابد[۲۸].
۲-۷-۷ لیچینگ در محلول اسید هیدروکلریک
در این فرایند، خوراک کانهی منگنز با محلول ۵%-۲۰% اسید هیدروکلریک لیچ می شود. که در نتیجه Cl2 و MnCl2 تشکیل می شود. روند این فرایند به استفاده از یونهای کلراید به عنوان کاهنده در محلول اسیدی غلظت بالا، و محصول Cl2 به عنوان اکسید کننده برای رسوب منگنز کاهش یافته به MnO2 در محلولهای قلیایی است. در کل به نظر میرسد که استفاده از این فرایند، پرهزینه باشد و به محصول با بیشترین کیفیت نتوان دست یافت[۱۴].
لیچینگ کانهی کم عیار منگنز از منطقه Sinai، با بهره گرفتن از اسید هیدروکلریک و در غیاب و حضور هیدروژن پراکسید مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق پارامترهای مورد بررسی مقدار اسید هیدروکلریک، مقدار هیدروژن پراکسید، دمای لیچینگ، مدت زمان لیچینگ و درصد جامد پالپ هستند. مطابق شکل ۲-۱۷ واضح است که با افزایش غلظت اسید هیدروکلریک بازدهی انحلال همه فلزات افزایش یافته است. به منظور ارزیابی اثر هیدروژن پراکسید، مقدار ۲ مولار اسید هیدروکلریک ثابت در نظر گرفته می شود. مطابق شکل ۲-۱۸، ۶۷درصد منگنز در غیاب هیدروژن پراکسید بازیابی می شود. بر اساس نتایج، کاهش منگنز (IV) به منگنز دو ظرفیتی باید قبل از انحلال صورت پذیرد، در صورتی که، منگنز (II) به راحتی قابل لیچینگ است[۲۹].
شکل۲-۱۷- اثر غلظت اسید هیدروکلریک بر بازیابی منگنز [۲۹] شکل۲-۱۸- اثر غلظت هیدروژن پراکسید بر بازیابی منگنز [۲۹]
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 05:33:00 ب.ظ ]
|